Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Nema dogovora na završnom trostranom ministarskom sastanku o detaljnom i sveobuhvatnom području slobodne trgovine između EU-a i Ukrajine

‌Europska povjerenica Cecilia Malmström, ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin i ruski ministar gospodarskog razvoja Aleksej Uljukajev nisu jučer u Bruxellesu uspjeli postići politički dogovor o praktičnom rješenju ruske zabrinutosti glede provedbe detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine (DCFTA) između EU-a i Ukrajine. Povjerenica Malmström izjavila je: „Nismo mogli pristati na uporno rusko inzistiranje na pravno obvezujućem sporazumu, što bi značilo ponovno otvaranje dvostranog sporazuma između EU-a i Ukrajine, a to smo jasno govorili tijekom čitavih pregovora. Kao što ističemo od početka pregovora i kao što je predsjednik Juncker ponovio prošlog tjedna, sporazum DCFTA nije moguće mijenjati – ni izravno ni neizravno.“ Povjerenica Malmström jučer se obratila medijima i odgovorila na nekoliko pitanja.

Snimke se mogu pogledati na servisu EbS. Cijelo priopćenje za medije i memorandum s dodatnim informacijama o trostranim pregovorima o provedbi sporazuma o pridruživanju / detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine između EU-a i Ukrajine dostupni su na internetu.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 22.12.2015.