Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Održana stručna edukacija udruga za zaštitu potrošača

‌Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao jedan od nositelj područja zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj, organizira Ciklus stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača.

Ciklus stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača započeo je 23. studenog 2017., na kojem su, uz stručne predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovali i stručnjaci Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske narodne banke i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i na kojem su stručno predstavljena slijedeća područja: odredbe Zakona o zaštiti potrošača, primjena Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, inspekcijski nadzor u području zaštite prava potrošača, odgovornost za materijalne nedostatke proizvoda i jamstvo za ispravnost prodane stvari, financijska pismenost u RH, zaštita prava potrošača u području korištenja usluga kreditnih institucija, opće i nutritivno označavanje hrane,  primjena Uredbe o gospodaranje komunalnim otpadom te financiranje projekata i programa udruga za zaštitu potrošača iz javnih izvora.

Cilj edukacije je postići što veću informiranost i educiranost potrošača o njihovim pravima i osigurati potrošačima instrumente brzog rješavanja pritužbi i sporova.

Prvu u nizu edukacija otvorila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić. Tom prilikom potpredsjednica Dalić je naglasila kako ovim događajem započinjemo jednu seriju razgovora kroz koji želimo produbiti međusobni dijalog i omogućiti da informacije i znanje o instrumentima zaštite potrošača dođu do samih potrošača.

Dodatne informacije i popratne fotografije s održane edukacije dostupne su ovdje.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 24.11.2017.