Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Najava serije predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola o EU-u

K‌ao dio svibanjskih aktivnosti povezanih uz već tradicionalnu proslavu Dana Europe ove godine Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizira i seriju predavanja o EU-u za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Upoznajmo Europu!“. Cilj predavanja je pojasniti što EU je, kako funkcionira, što čini za građane te koji su planovi za budućnost EU-a.

Serija predavanja će se provoditi u tjednu od 21. do 24. svibnja 2018. godine u Kući Europe na adresi Augusta Cesarca 4 u Zagrebu od ponedjeljka do četvrtka u terminima od 10:00, 12:00 i 15:00 sati. Zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje putem online obrasca ili putem e-mail adrese info@kuca-europe.eu obavezno navodeći naziv škole, broj učenika i razred, željeni termin posjeta te broj pratitelja.

Prijave su otvorene do 16. svibnja 2018. godine ili do popunjenja kapaciteta.

Uvodno predavanje u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. ujedno će biti otvaranje serije predavanja i predstavljanje međunarodne izložbe umjetničkih radova nastalih u okviru Erasmus+ projekta Art@Heart koja će biti postavljena u prostorijama Kuće Europe za vrijeme trajanja cijele serije predavanja. Radi se o izložbi s fokusom na kulturnu baštinu u izvedbi učenika iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije i Španjolske čime se želi dodatno označiti Europsku godinu kulturne baštine koja je glavna tema ovogodišnje proslave Dana Europe.

Projekt Art@Heart provodi šest osnovnih škola iz pet država članica, a projektni partner iz Hrvatske je OŠ Ivan Gudulić iz Zagreba. Cilj projekta je pokazati učenicima da kroz sudjelovanje u zajednicama učenja putem kojih se razvijaju vještine komuniciranja i umjetničke vještine možemo učiti jedni od drugih i pritom koristiti kulturološke i jezične razlike te razlike u obrazovanju kao pokretač za poboljšanje našeg društva. Timskim radom koji se temelji na korištenju raznih vještina i alata iz područja IKT-a namjeravaju se razviti cjeloživotne osnovne kompetencije koje vode ka uspjehu, kao što su komunikcija na maternjem i stranom jeziku, digitalne kompetencije, sposobnost učenja, kulturni izričaj i sl.

Projekt se financira iz EU programa Erasmus+ najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport i provodi se u okviru ključne aktivnosti 2: Suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse. Ovom se ključnom aktivnošću podupiru transnacionalna Strateška partnerstva, usmjerena na razvoj inicijativa u jednom ili više područja obrazovanja, osposobljavanja i mladih i promicanje inovacija, razmjene iskustva i znanja između različitih vrsta organizacija uključenih u obrazovanje, osposobljavanje i mlade ili u drugim mjerodavnim područjima.

Svi sudionici predavanja će imati priliku saznati više o izloženim umjetničkim djelima te o iskustvima sudjelovanja OŠ Ivan Gundulić iz Zagreba u Erasmus+ programu.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 07.05.2018.