Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Najava događanja „SVE NA JEDNOM MJESTU“

‌Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva građane, poduzetnike i tijela javne uprave na događanje „SVE NA JEDNOM MJESTU“ koje će se održati u subotu, 19. svibnja 2018., na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10:00 do 14:00 sati.

Predmetno događanje je nastavak ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave započeto 9. rujna 2017. u Zagrebu, te naknadno održano i u Osijeku (22. rujna 2017.), Varaždinu (29. rujna 2017.), Rijeci (13. listopada 2017.) te u Splitu (27. listopada 2017.).

Stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavit će mogućnosti različitih instrumenata unutarnjeg tržišta EU-a koji su besplatni i na usluzi našim građanima i poduzetnicima te povezani s javnom upravom.

Građani mogu doznati više o svojim potrošačkim pravima prilikom prekogranične kupovine i kupovine u Hrvatskoj, alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, rješavanju prekograničnih potrošačkih pritužbi putem Europskog potrošačkog centra Hrvatska, kupnji putem interneta, prednostima i uštedama koje donose e-račun i e-potpis, svojim pravima u drugim državama članicama EU-a, rješavanju problema s administrativnim tijelima u drugim državama članicama EU-a i dr.

Poduzetnici se mogu informirati o slobodnijem (prekograničnom) pristupu tržištu usluga u nizu djelatnosti, stavljanju proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a, sprečavanju prepreka za proizvode i pružanje usluga informacijskog društva, digitalnom gospodarstvu, prednostima i uštedama koje im donosi elektroničko fakturiranje, uslugama povjerenja u elektroničke potpise, uspostavi e-kontakata s javnom upravom, svojim pravima u drugim državama članicama EU-a, rješavanju problema s administrativnim tijelima u drugim državama članicama EU-a, svojim pravima i obvezama koje imaju u odnosu na potrošače i dr.

Tijela javne uprave mogu dobiti sve potrebne informacije o korištenju Informacijskog sustava unutarnjeg tržišta (IMI sustav) za brzu razmjenu podataka, e-kontaktu s gospodarstvom, brzom rješavanju administrativnih problema građana i poduzentika vezanih za nepravilnu primjenu prava EU-a (SOLVIT), obvezama tijela nadležnih za propise koji se ne usklađuju sa zajedničkim pravilima EU-a za proizvode i usluge informacijskog društva (TRIS i Kontaktna točka za proizvode) i dr.

Budite informirani - iskoristite prilike europskog tržišta!

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 16.05.2018.