Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kako sigurno kupovati na internetu: upoznajte svoja prava

Jeste li znali da u prosjeku gotovo svaki treći stanovnik Hrvatske kupuje putem interneta? Međutim, u usporedbi s ostalim državama članicama EU-a Hrvatska je ipak pri dnu ljestvice.

Prema podacima Eurostata, statističkog ureda Europske unije, koji prikuplja podatke o kupnji putem interneta u zemljama EU-a, Hrvatska je 2018. bila tek na 5. mjestu od ukupno 28 zemalja. No u usporedbi s 2013. godinom trend kupnje putem interneta u Hrvatskoj je u porastu, posebno kod mlađih generacija.

Općenita analiza država članica EU-a pokazuje internetsku trgovinu u ovisnosti o spolu, dobi, stupnju obrazovanja i stanju zaposlenosti. Podaci pokazuju kako putem interneta najviše kupuju muškarci (68 %), odnosno da su u tom području najaktivniji mladi između 25 i 34 godina, koji čine 81 % korisnika interneta.

Iako se putem interneta danas može kupiti gotovo sve, podaci također pokazuju kako se online najviše kupuju odjeća i sportska oprema, putovanja i smještaj, namještaj, ulaznice za događanja, npr. koncerte, te knjige. Oni koji kupuju putem interneta u prosjeku potroše od 100 do 500 eura. Analiza pokazuje i kako je najveći razlog zbog kojeg ljudi ne kupuju putem interneta želja da proizvod vide uživo.

Znate li koja su vaša potrošačka prava prilikom kupnje putem interneta?

Dostupna od 0 do 24 sata, brza i jednostavna, kupnja putem interneta svakim danom postaje sve češći način kupovanja. U samo par klikova možete kupiti proizvod ili uslugu, ponekad čak i po nižoj cijeni od one koju biste platili da ste isti proizvod ili uslugu kupili u „pravoj“ trgovini. Osim toga, ponuda na internetu najčešće je veća i bogatija, pa možete kupiti i proizvode koje možda ne biste pronašli na policama.

Danas gotovo svaki proizvođač određenog proizvoda ima svoju internetsku trgovinu (engl. webshop), odnosno internetsku stranicu putem koje se može kupiti njegov proizvod, a neki od njih imaju i vlastitu aplikaciju, koja uvelike pojednostavnjuje postupak kupovine. Amazon, eBay i Alibaba samo su neke od najvećih svjetskih internetskih trgovina u kojima možete kupiti gotovo sve.

Međutim, koliko god bilo lako kupiti proizvod ili uslugu putem interneta, toliko je i stvari na koje morate paziti kako biste zaštitili svoje podatke i kupili ispravan proizvod. Prije nego se upustite u kupnju putem interneta, svakako uzmite u obzir savjete koje možete pronaći ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 01.04.2019.