Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Europska godina mladih obogatila Zagreb muralom o Europskim snagama solidarnosti

30.06.2022.

U okviru zajedničkog projekta Agencije za mobilnost i programe EU i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade izrađen je mural na zgradi u Voltinom naselju u Zagrebu posvećen programu Europske snage solidarnosti s ciljem proslave Europske godine mladih. Mural su izradili zagrebački ulični umjetnici uz odobrenje Grada Zagreba i stanara zgrade koji su ustupili svoju fasadu za mural.

Otvaranje murala održalo se 29. lipnja 2022. godine s početkom u 10 sati na adresi Hanamanova 16, a mural su pozdravnim govorom otvorili državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Milan Pavelić i ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić

Mural ilustrira vrijednosti programa Europske snage solidarnosti te predstavlja poziv mladima da se uključe u program koji im omogućuje da putuju i volontiraju te tako steknu neprocjenjivo životno iskustvo radeći za opće dobro, kako u zemlji tako i u svijetu. Njegovu otvaranju su prisustvovali domaći i strani volonteri i posvjedočili o programu kao odličnoj prilici za upoznavanje novih kultura i usavršavanje jezika i drugih vještina kroz volonterski rad.

Da mural promiče i uličnu umjetnost te angažiranje mladih ljudi u oblikovanju javnog i zajedničkog prostora u kojem živimo, naglasila je u svom pozdravnom govoru ravnateljica AMPEU-a Antonija Gladović i dodala kako je upravo to „glavna misao Europske godine mladih - uključivanje mladih u oblikovanje naše budućnosti“. Državna tajnica Željka Josić zahvalila je mladim volonterima, stanarima zgrade na davanju odobrenja za izradu murala i umjetnicima koji su ideju pretvorili u podsjetnik na program koji služi mladima i zajednici. Milan Pavelić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba pozdravio je inicijativu uključivanja mladih u procese donošenja odluka ključnih za izgradnju bolje budućnosti.

Domaći i strani volonteri programa Europske snage solidarnosti

Mural na fasadi zgrade u Voltinom naselju u Zagrebu

Kako je nastao mural pogledajte u videu Agencije za mobilnost i programe EU.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU, 30.06.2022.