Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Akt o upravljanju podacima: zajednički logotipi za jednostavnu identifikaciju posrednika u području podataka i organizacija za podatkovni altruizam priznatih u EU-u

10.08.2023.

‌Europska komisija uspostavlja zajedničke logotipe za jednostavnu identifikaciju pružatelja usluga podatkovnog posredovanja i organizacija za podatkovni altruizam priznatih u EU-u. Ti pružatelji usluga i organizacije povezivat će vlasnike podataka (pojedince ili poduzeća) s korisnicima podataka.

Identifikacija usluga podatkovnog posredovanja i organizacija za podatkovni altruizam dio je Akta o upravljanju podacima. Usluge podatkovnog posredovanja i organizacije za altruizam koje ispunjavaju uvjete utvrđene Zakonom i odluče se za upotrebu logotipa morat će ih jasno prikazati na svakoj internetskoj i izvanmrežnoj publikaciji. Upotrebom tih logotipa na razini EU-a razlikovat će se priznate od drugih usluga, čime će se pridonijeti transparentnosti na tržištu podataka.

Logotip organizacija za podatkovni altruizam priznatih u EU-u mora biti popraćen QR kodom s poveznicom na javni registar tih organizacija u EU-u. Registar će biti dostupan od 24. rujna 2023.

Logotipi su doneseni provedbenom uredbom i bit će registrirani kao žigovi kako bi ih se zaštitilo od zlouporabe.

Podaci su resurs koji može potaknuti inovacije u svim europskim industrijskim ekosustavima. Aktom o upravljanju podacima nastoji se staviti na raspolaganje više podataka povećanjem povjerenja u razmjenu podataka i prevladavanjem tehničkih nedostataka.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 10.08.2023.