Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Olimpijske igre 2024. – savjeti za vožnju i kratak pregled prometnih propisa u Francuskoj

19.04.2024.

‌Vožnja po Parizu ili njegovoj okolici tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. neizbježno će biti složena, podložna prekidima i novom skupu propisa. Oprez svim vozačima koji planiraju putovati automobilom na igre ili čiji put do odabranog ljetnog odredišta prolazi kroz pokrajinu Île-de-France! Između 26. srpnja i 11. kolovoza 2024. očekujte da će se prosječno vrijeme vašeg puta udvostručiti ili čak utrostručiti. Igre će ozbiljno utjecati na francuske ceste zbog pojačanih sigurnosnih mjera i očekivanih 15 milijuna posjetitelja. Europski potrošački centar Francuska daje kratak pregled prometnih propisa u Francuskoj tijekom Olimpijskih igara.

Tri sigurnosne zone Parizu tijekom igara

Francuska je utvrdila tri sigurnosne razine, od kojih svaka ima različite implikacije za vozila:

PLAVA:
Dopušten je pristup nekim motornim vozilima, uz ograničenja. U ovoj zoni nisu dopuštena osobna vozila, dok je pristup dopušten vozilima za najam, taksijima, autobusima i korisnicima povlaštenih parkirališnih karti (uz obrazloženje u obliku popratne isprave).

CRVENA:
Gotovo je sav promet zabranjen. Nisu dopuštena osobna vozila, vozila za najam i autobusi. U ovu zonu mogu ući samo taksiji koji prevoze ovlaštene osobe iz Međunarodnog olimpijskog odbora i osobe s potvrdom o boravištu uz prateće obrazloženje.

SIVA:
Sive zone su najrestriktivnije. Te su zone u neposrednoj blizini mjesta natjecanja i zahtijevaju sigurnosnu provjeru prije ulaska. Nisu dopuštena vozila niti jedne kategorije (čak ni nemotorizirana vozila kao što su bicikli ili romobili).

Koristan savjet

Prije polaska provjerite u kojim se zonama možete voziti, kao i predviđene lokacije zona na dan vašeg putovanja. Ako planirate gledati natjecanja u Parizu pokušajte unaprijed odrediti koje će vas prijevozno sredstvo najbliže dovesti željenoj lokaciji. Možete se poslužiti kartama [FR] dostupnima na internetu koje je ustupila pariška policija, kao i kartom u nastavku [EN]:



Prometne trake rezervirane za osobe s akreditacijom

Pojedine pariške ceste i one u pokrajini Île-de-France bit će označene kao posebne „olimpijske dionice“. Ove prometne trake bit će rezervirane od 15. srpnja do 11. rujna 2024. Te će dionice moći koristiti samo oni koji budu imali akreditaciju Međunarodnog olimpijskog odbora. Glavne autoceste također mogu biti obuhvaćene „olimpijskom dionicom“, na primjer A1 između Porte de la Chapelle i zračne luke Roissy-Charles de Gaulle (u oba smjera) ili A13, između Boulogne i Porte d’Auteuil (u oba smjera).

Potpuni popis obuhvaćenih cesta dostupan je u nastavku:

Décret n° 2022-786 du 4 mai 2022 fixant la liste des voies et portions de voie réservées à certains véhicules pour les jeux Olympiques   et    Paralympiques   de    2024   -    Légifrance (legifrance.gouv.fr) [FR]

Naplata parkiranja i cestarina u Parizu

Cijene parkiranja varirat će ovisno o kategoriji vozila koje imate. Automobili koji ne spadaju u kategoriju sportskih terenskih vozila (SUV) podliježu standardnim tarifama: 6 eura po satu za prva dva sata na užem području grada (gradske četvrti 1-12) i 4 eura po satu na širem području grada (gradske četvrti 12-20).

S druge strane, cijene parkiranja za sportska terenska vozila (SUV) osjetno se razlikuju. Za vozila iznad 1,6 tona cijena raste na 18 eura po satu za prva dva sata na užem području grada i 12 eura po satu na širem području grada. Električna vozila obuhvaćena su samo ako imaju više od dvije tone. Pazite ako se cijene po satu povećavaju svakim satom; na primjer, u centru će šest sati za SUV koštati 225 eura.

Kada je riječ o naknadama za autoceste, vozila se razvrstavaju u 5 kategorija s vlastitim tarifama cestarine. Na primjer, vozila kategorije 1 (koja se odnose na „laka“ vozila niža od 2 m) plaćaju standardnu naknadu od 16 eura na autocesti A1. Možete provjeriti kojoj kategoriji pripada vaše vozilo na sljedećoj poveznici: Kategorizacija vozila na francuskim autocestama – ASFA (autoroutes.fr) [EN].

Koristan savjet

Ako odsjedate u hotelu u Parizu, provjerite ima li vlastiti parking. Ponekad je to pristupačnije i pogodnije od parkiranja na ulici. Za obilazak ostatka grada javnim prijevozom pogledajte sljedeći članak o mogućnostima prijevoza u Parizu: Javni prijevoz u Parizu tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara (europe-consommateurs.eu) [EN].

Vremenski slijed

Faza uspostave trajat će od ožujka do srpnja 2024. godine. Ograničenja neće biti ni ujednačena ni stalna; različiti periodi bit će obilježeni različitim razinama ograničenja.

Višednevni prekid prometa planiran je u srpnju 2024. dok grad bude pripremao mostove za ceremoniju otvaranja.

Plava i crvena zona aktivirat će se nekoliko dana prije ceremonije; međutim, najrestriktivnije mjere uglavnom će biti aktivirane „nekoliko sati prije početka natjecanja“.

Koristan savjet

Zbog neizvjesnosti i promjena preporučujemo korištenje interaktivne karte na kojoj se zone ograničenja i „olimpijske dionice“ ažuriraju svaki sat:

La carte interactive des impacts sur les déplacements en Île-de-France | Anticiper les Jeux [FR]

Dodatne informacije

Više praktičnih informacija o boravku u Francuskoj tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. možete pronaći na stranici: Olimpijske igre 2024. (europe-consommateurs.eu) [EN].

Izvor: Europski potrošački centar Francuska, 19.04.2024.