Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Direktiva Europske komisije o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine znatno poboljšala zaštitu vlasnika takvih nekretnina

‌Europska komisija upravo je donijela izvješće iz kojeg je vidljivo da Direktiva o pravu na vremenski ograničenu uporabu nekretnine smanjuje učestalost problema za potrošače koji su sklopili ugovore o odmoru u nekretnini s pravom na vremenski ograničenu uporabu ili su koristili članstvo u klubovima za odmor. U Europi postoji oko 1,5 milijun kućanstava koja su vlasnici nekretnina koje se daju na vremenski ograničenu uporabu, od kojih je više od trećine iz Ujedinjene Kraljevine i Irske, a najveći broj odmarališta nalazi se u Španjolskoj. Iz izvješća je vidljivo da se broj problema tradicionalnih vlasnika nekretnina za vremenski ograničenu uporabu znatno smanjio od početka primjene Direktive u lipnju 2014. Tako se, primjerice, postotak problema povezanih sa sustavom razmjene u vezi s odmorom smanjio s 31 posto na 5,7 posto. Ukupno gledano, Direktiva dosljedno pridonosi smanjenju problema s kojima se potrošači suočavaju pri korištenju nekretnina za vremenski ograničenu uporabu i drugih proizvoda za odmor obuhvaćenih Direktivom. U izvješću se zaključuje i da bi sveobuhvatnije strategije podizanja svijesti na nacionalnoj razini zajamčile informiranje potrošača o mogućim prijevarama i da bi se nacionalna tijela za provedbu zakona trebala više usredotočiti na djelovanja povezana s provedbom. Mreža europskih centara za zaštitu potrošača, koju sufinancira Europska komisija, pridonijela je zaključcima izvješća te je danas pokrenula internetsku kampanju podizanja svijesti kako bi potrošače, nadležna tijela i ostale dionike informirala o problemima povezanima s proizvodima koji nude vremenski ograničenu uporabu nekretnina.

Dodatne informacije dostupne su na web-mjestima europskih centara za zaštitu potrošača. Cijelo izvješće Komisije dostupno je ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 21.12.2015.