Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Komisija pokrenula savjetovanje o jedinstvenom digitalnom pristupniku (Single Digital Gateway)

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o jedinstvenom digitalnom pristupniku, instrumentu koji će korisnicima na jednostavan način pružati pristup informacijama, e-postupcima i savjetodavnim službama diljem Europe. Građani i poduzeća koji se žele preseliti u drugu državu članicu EU-a, poslovati s drugim državama članicama ili kupovati proizvode iz inozemstva često su suočeni s nedostatkom informacija na internetu, ograničenom raspoloživošću pomoći i nemogućnošću prekograničnog korištenja e-postupaka. Zbog toga se odlučuju ne seliti u druge zemlje EU-a, ne kupovati i ne prodavati u drugim zemljama, čime se pak guši otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast.

U strategiji jedinstvenog tržišta i strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta Komisija je najavila stvaranje jedinstvenog digitalnog pristupnika, alata koji će putem interneta pružati sve informacije potrebne poduzetnicima i građanima koji se žele preseliti u drugu državu članicu EU-a ili poslovati u drugim zemljama EU-a. Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, nadležna za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika poduzeća, izjavila je: „Građani i poduzeća često nisu upoznati sa svojim pravima ili nailaze na poteškoće prilikom pristupanja relevantnim informacijama kada se žele preseliti u neku drugu zemlju EU-a  ili  poslovati  u drugim  zemljama  EU-a. Moramo stvoriti uvjete i alate koji će im omogućiti iskorištavanje prilika koje nudi jedinstveno tržište EU-a. Jedinstveni digitalni pristupnik jedan je takav alat, a građanima će ponuditi sve što im je potrebno za prekogranično poslovanje, putovanje, život, studij ili rad u EU-u. Korisnike će na internetu voditi kroz čitav proces, od pristupa informacijama do dobivanja savjeta i pomoći u slučaju poteškoća. Ako želimo otvarati radna mjesta i izgraditi konkurentno gospodarstvo, moramo omogućiti iskorištavanje punog potencijala jedinstvenog tržišta.

Savjetovanje o jedinstvenom digitalnom pristupniku dostupno je ovdje, a bit će otvoreno do 21. studenog 2016.

Komisija u njemu traži mišljenja poduzetnika, građana, javnih uprava i ostalih dionika o najboljem smjeru razvoja takvog alata u skladu s potrebama korisnika.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 26.07.2016.