Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Natječaj za dodjelu nagrade Altiero Spinelli za informiranje

‌Europska komisija pokrenula je ovogodišnje izdanje natječaja na razini EU-a  za  dodjelu nagrade  Altiero Spinelli za informiranje. Nagrada se dodjeljuje vrsnim djelima kojima se građanima objašnjava Europska unija i potiče njihovo sudjelovanje u demokratskim procesima. Ove je godine nagrada  usmjerena na  interese  mladih. Dodijelit će se djelima kao što su inovativni  obrazovni programi  i  kampanje,  pedagoške  igre  kojima  se  mladima  omogućuje  da  dožive  Europu te suradničkim projektima kojima se promiče sudjelovanje mladih u demokratskom procesu.

Europski  povjerenik  za  obrazovanje,  mlade,  kulturu  i  sport  Tibor Navracsics izjavio  je: „Europu moramo približiti mladima na način koji će ih nadahnuti. Drago mi je što se nagradom Altiero Spinelli za  informiranje  nagrađuje  kvalitetan  rad  kojim  se  mladima  objašnjava  EU  i  promiče  njihovo sudjelovanje  u  demokratskim  procesima kojima se oblikuje budućnost EU-a. Povećanjem vidljivosti takvih inicijativa i njihovim priznavanjem na europskoj razini lakše ćemo postići taj cilj.

Ovogodišnje izdanje natječaja Altiero Spinelli za informiranje obuhvaća pet nagrada pojedinačne vrijednosti 25 000 eura. Svečana dodjela nagrada održat će se u okviru Europskog tjedna mladih 2019. Glavna tema Tjedna bit će mladi i demokracija, a održat će se od 29. travnja do 5. svibnja 2019.

Nagrada  Altiero  Spinelli  inicijativa  je  Europskog  parlamenta  koju provodi  Europska  komisija.  Prvi  je put  dodijeljena  2017. Ovogodišnji natječaj otvoren je fizičkim osobama koje su građani EU-a  i nevladinim pravnim osobama.

Rok za prijave je 7. siječnja 2019.

Dodatne informacije, dokumenti za prijavu i pravila natječaja dostupna su ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 09.11.2018.