Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Europski tjedan mladih 2019.

‌Europski tjedan mladih godišnje je europsko događanje tijekom kojeg su u fokusu pitanja koja se tiču mladih.

Ove godine Europski tjedan mladih održava se od 29. travnja do 5. svibnja na temu Demokracija i ja s fokusom na, među ostalim, sudjelovanju mladih u donošenju odluka i demokratskim procesima uoči predstojećih izbora za Europski parlament.

Tijekom Tjedna mladih održavat će se brojna događanja i aktivnosti u 33 države širom Europe (Erasmus+ zemlje: EU, Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska), za čiju su koordinaciju i organizaciju zaslužne nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+ u suradnji s informacijskom mrežom za mlade Eurodesk.

Mladi koji žele sudjelovati u lokalnim ili regionalnim događanjima koji se održavaju tijekom Tjedna mladih mogu posjetiti www.youthweek.eu gdje se nalazi mapa organiziranih aktivnosti diljem Europe i u Hrvatskoj. Da biste sudjelovali samo trebate naći događanje koje vas zanima i javiti se organizatoru.

Ali to nije sve, i sami se možete uključiti u obilježavanje Tjedna mladi organizacijom događanja. Ono što trebate napraviti je: 

  • Fokus aktivnosti staviti na aktivno sudjelovanje mladih u zajednici i u demokratskim procesima i donošenju odluka

  • Registrirati događanje na EU portalu za mlade (https://europa.eu/youth/week_en) - format nije zadan. Da biste mogli pristupiti Portalu potrebno je imati EU login račun. EU login je sigurnosni sustav Europske komisije potreban za ulazak na Europski portal za mlade. Ako nemate EU login račun, sam sustav će vas u nekoliko koraka voditi da isti kreirate. Nakon što ste ga kreirali možete početi s vrlo jednostavnom registracijom vaših događanja ispunjavanjem obrasca.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, 26.04.2019.