Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Prijave za stažiranje u Europskom parlamentu

‌Europski parlament predstavlja važno mjesto u kojem se održavaju političke rasprave i donose odluke na razini Europske unije. Glasači iz država članica direktno biraju zastupnike koji predstavljaju njihove interese.

Kako bi proširili znanja o ulozi Europskog parlamenta i njegovim aktivnostima, Europski parlament nudi nekoliko opcija stažiranja u Glavnom tajništvu kao mogućnost stručnog usavršavanja. Svrha stažiranja u okviru stipendija Schuman jest pridonijeti obrazovanju i strukovnom osposobljavanju građana EU-a te pružiti uvid u rad Europskog parlamenta.

Želite steći radno iskustvo u međunarodnom višejezičnom okruženju i vidjeti kako izgleda tipičan radni dan u Europskom parlamentu? Prijavite se za stažiranje!

Ukupno trajanje stažiranja je pet mjeseci a kandidati za stipendije Schuman moraju ispuniti sljedeće uvjete:imati navršenih 18 godina;

  • imati sveučilišnu diplomu;
  • imati potrebno znanje jezika;
  • dostaviti potvrdu o nekažnjavanju;
  • ne smiju prethodno raditi u nekoj od institucija ili tijelu EU-a dulje od dva uzastopna mjeseca;
  • šest mjeseci prije početka stažiranja ne smiju sudjelovati u studijskim posjetima niže ili više razine.


Kandidati se mogu prijaviti za najviše tri stipendije po natječaju. Među 21 000 osoba koje svake godine pošalju svoju prijavu za stažiranje u Europskom parlamentu bit će odabrano njih 900.

Rok za prijavu stažiranja je 30. studeni 2019.

Više informacija dostupno je ovdje.

Izvor: EDIC Karlovac, 06.11.2019.