Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Priprema za Brexit

‌Europska komisija donijela je Komunikaciju u kojoj opisuje trenutačne pripreme za sve moguće ishode povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Dana 30. ožujka 2019. Ujedinjena Kraljevina istupit će iz EU-a i postati treća zemlja, što će se odraziti na građane, poduzeća i upravna tijela u Ujedinjenoj Kraljevini i EU-u. Posljedice su mnogobrojne – od novih  kontrola  na  vanjskim  granicama  EU-a,  valjanosti dozvola,  potvrda  i  odobrenja  izdanih  u Ujedinjenoj Kraljevini do različitih propisa o prijenosu podataka.

Ovom se Komunikacijom, koja je odgovor na prošlomjesečni zahtjev Europskog vijeća (članak 50.) da se pojača pripravnost na svim razinama za sve moguće ishode, pozivaju države članice i privatni subjekti da ubrzaju pripreme.

Iako EU danonoćno radi na dogovoru o urednom povlačenju, povlačenje Ujedinjene Kraljevine nedvojbeno će uzrokovati poremećaje – primjerice  u  poslovnim  lancima  opskrbe – bez  obzira  na dogovor. Budući da još nije izvjesno hoće li se do datuma povlačenja ratificirati sporazum o povlačenju i što će on sadržavati, institucije  EU-a, države članice i privatni subjekti nastoje se što bolje pripremiti za povlačenje Ujedinjene Kraljevine. U svakom slučaju, čak i ako se sklopi sporazum, Ujedinjena  Kraljevina  nakon  povlačenja  više  neće  biti  država  članica  i  više  neće  uživati  iste pogodnosti. Stoga je iznimno važno pripremiti se na činjenicu da će Ujedinjena Kraljevina postati treća zemlja, čak i ako se postigne dogovor između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Međutim priprema za povlačenje Ujedinjene Kraljevine nije samo odgovornost institucija EU-a. To je zajednički napor EU-a te nacionalnih i regionalnih tijela, a uključuje i gospodarske subjekte i druge privatne  subjekte – svi  se  moraju  bolje pripremiti  za  sve  scenarije  i  preuzeti  odgovornost  za  svoju specifičnu situaciju.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 19.07.2018.

Preuzmite publikaciju: Priprema za Brexit.pdf