Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kontaktne točke

Kontaktne točke za građane

Vaša Europa - Građani

Selite u drugu državu članicu EU-a radi obrazovanja ili zapošljavanja? Zanima vas što sve morate znati o vašem boravku ondje?

Vaša Europa Savjeti

Zanimaju vas informacije o vašim osobnim pravima u EU-u? Potreban vam je pravni savjet ili lijek?

EU infocentri u Hrvatskoj

Želite se informirati o EU-u? Pronađite odgovor u izravnom kontaktu s informacijskim i dokumentacijskim centrima Europe Direct u 12 gradova u Hrvatskoj.

Europski potrošački centar Hrvatska

Kupili ste bicikl u drugoj državi članici EU-a preko interneta i niste ga dobili? Saznajte kako ostvariti povrat novca. Putujete u drugu državu članicu EU-a? Saznajte što napraviti kada vam je otkazan let, uskraćen ukrcaj ili u slučaju duljeg zakašnjenja u zračnom prijevozu te izgubljene ili oštećene prtljage.

Zaštita potrošača u Hrvatskoj

Želite zaštititi svoje ekonomske interese i ostvariti svoja potrošačka prava u Hrvatskoj?

Centar za pomoć za pružanje informacija o priznavanju stručnih kvalifikacija

Svoju ste stručnu kvalifikaciju stekli u drugoj državi članici EU-a, a želite raditi u Hrvatskoj u određenoj reguliranoj profesiji (npr. odvjetnik, ovlašteni arhitekt ili slično)?

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

Zainteresirani ste za mogućnosti zapošljavanja u drugim državama članicama EU-a? Želite saznati više o radnim i životnim uvjetima u drugim državama članicama?

Europska profesionalna kartica (EPC)

Ako ste medicinska sestra/medicinski tehničar odgovorni za djelatnost opće njege, farmaceut, fizioterapeut, gorski vodič ili agent posredovanja u prometu nekretnina, možete zatražiti priznavanje svojih stručnih kvalifikacija u drugoj državi članici EU-a elektroničkim putem.

EU fondovi

Imate ideju za projekt, a ne znate kako je aplicirati za sredstva EU? Želite pregled svih natječaja za europske fondove na jednom mjestu? Zanima vas koji natječaji su trenutno otvoreni te koji su u najavi?

EU programi - nove prilike za sve generacije

Želite li otkriti i unaprijediti vlastite potencijale? Steći nova znanja i iskustva? Biti pokretač promjena i doprinositi općem dobru? Sve to, a i mnogo više, moguće je realizirati uz pomoć programa Europske unije koji su otvoreni svim ljudima neovisno o njihovom podrijetlu i sposobnostima. Erasmus+ i Europske snage solidarnosti programi su koji nude brojne mogućnosti uz pomoć kojih pojedinci i organizacije mogu unaprijediti vlastite potencijale, pomoći drugima i društvu u cjelini.

SOLVIT

Preselili ste se u drugu državu članicu EU-a i naišli na administrativnu prepreku koju uzrokuje javno tijelo? Nametnute su vam pretjerane formalnosti ili vam je rečeno da nemate prava za koja znate da ih imate?

Izvansudsko rješavanje financijskih sporova mirenjem

Imate li spor iz područja osiguranja s pružateljem usluga iz EU? Obratite se Centru za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje. Imate li trgovački ili potrošački spor s pružateljem usluga iz EU? Obratite se Centru za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nacionalna kontaktna točka za prekograničnu zdravstvenu zaštitu

Hrvatski ste građanin, osigurana osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i želite zdravstvenu uslugu ostvariti u drugoj državi članici EU-a? Osiguranik ste druge države članice EU-a i želite zdravstvenu uslugu obaviti u Hrvatskoj?

Kontaktne točke za poduzetnike

Vaša Europa - Poslovanje

Želite pokrenuti vlastiti posao u drugoj državi članici EU-a i zanimaju vas mogućnosti slobodnog izvoza i uvoza robe? Koje će biti vaše obveze prema zaposlenicima?

Vaša Europa Savjeti

Zanimaju vas informacije o vašim osobnim pravima u EU-u? Potreban vam je pravni savjet ili lijek?

Europska poduzetnička mreža

Želite proširiti svoje poslovanje izvan granica Hrvatske? Trebate pravni savjet ili tražite poslovnog partnera? Imate poslovnu ideju, ali ne znate kako dalje? Tražite dodatne izvore financiranja?

Jedinstvena kontaktna točka za usluge

Želite započeti poduzetničku djelatnost u Hrvatskoj i potrebne su vam informacije o registraciji poslovanja i uvjetima koje morate ispuniti? Već imate osnovanu tvrtku u Hrvatskoj i zanima vas sloboda prekograničnog pružanja usluga na privremenoj i povremenoj osnovi u drugoj državi članici EU-a?

Sprečavanje tehničkih prepreka trgovini (TRIS)

Vi ste poduzetnik koji želi staviti svoj proizvod na tržište druge države članice EU-a, ali nadležno tijelo u toj zemlji planira objaviti propis koji zahtijeva da promijenite fizičku značajku vašeg proizvoda?

Kontaktna točka za proizvode

Želite staviti svoj proizvod na tržište druge države članice EU-a, ali se bojite da će vas inspektori u toj zemlji kazniti jer vaš proizvod nije proizveden u skladu s njihovim nacionalnim pravilima?

Kontaktna točka za građevne proizvode

Želite svoj građevni proizvod staviti na hrvatsko tržište, ali ne znate kako? Pred vama se otvara niz pitanja: koja dokumentacija mi je potrebna, kako moram označiti građevni proizvod, koja nacionalna pravila vrijede obzirom na pravila iz područja gradnje, postoje li nacionalni zahtjevi za moj građevni proizvod?

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

Imate potrebe za radnicima koje ne možete zadovoljiti na nacionalnom tržištu rada? Želite da vaš oglas za radno mjesto bude dostupan građanima različitih država članica EU-a?

EU fondovi

Želite pregled svih natječaja za europske fondove na koje se kao poduzetnik možete javiti? Imate ideju za projekt, a ne znate kako je aplicirati za sredstva EU?

OBZOR EUROPA – program Europske unije za istraživanje i inovacije u EU

Znate li da je u okviru programa Obzor Europa gotovo 7,08 milijardi eura namijenjeno malim i srednjim poduzećima? Želite li iskoristiti mogućnosti programa Obzor Europa za koji je predviđen proračun od 95,5 milijardi eura za razdoblje 2021. – 2027.? Želite li surađivati s akademskim sektorom te pridonijeti razvoju inovacija kroz svoje poduzeće?

SOLVIT

Sklopili ste privremen posao u drugoj državi članici EU-a, ali javno tijelo te države zahtjeva da tamo otvorite podružnicu? Želite određeni proizvod staviti na tržište druge države članice EU, ali tamošnja nadležna tijela postavljaju dodatne zahtjeve?

Izvansudsko rješavanje financijskih sporova mirenjem

Imate li spor iz područja osiguranja s pružateljem usluga iz EU? Obratite se Centru za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje. Imate li trgovački ili potrošački spor s pružateljem usluga iz EU? Obratite se Centru za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nacionalna kontaktna točka za prekograničnu zdravstvenu zaštitu

Vlasnik ste ili menadžer zdravstvene ustanove u Hrvatskoj i razmišljate o pružanju zdravstvenih usluga građanima drugih država članica EU-a? Građanin druge države članice EU-a vas je kontaktirao radi obavljanja zdravstvene usluge u vašoj ustanovi?

Kontaktne točke za nadležna tijela

Informacijski sustav unutarnjeg tržišta (IMI sustav)

Nadležno ste tijelo koje želi provjeriti valjanost diplome pružatelja usluge iz druge države članice EU-a? Ili želite provjeriti da li pružatelj usluge iz druge države članice EU-a već ima registrirano poslovanje?

Notifikacija nacionalnih propisa u bazu TRIS

Da li znate da morate notificirati propis za određene proizvode ili e-usluge koji se ne usklađuje s pravilima EU-a?

Kontaktna točka za proizvode

Nadležno ste tijelo za tehnički propis za određeni proizvod koji se ne usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, ali nameće posebna pravila koja poduzetnici moraju poštovati prije stavljanja proizvoda na hrvatsko tržište?

EU fondovi

Želite pregled svih relevantnih dokumenata vezano uz EU fondove u Hrvatskoj na jednom mjestu? Želite objaviti novosti iz područja svog rada na jedinstvenom portalu o EU fondovima? Želite besplatan pregled edukacija o EU fondovima za vaše djelatnike?