Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kontaktna točka za proizvode

Želite staviti svoj proizvod na tržište druge države članice EU-a, ali se bojite da će vas inspektori u toj zemlji kazniti jer vaš proizvod nije proizveden u skladu s njihovim nacionalnim pravilima?

Kontaktna točka za proizvode


Kontaktna točka za proizvode pruža informacije o nacionalnim tehničkim propisima za određene proizvode. U svakoj državi članici uspostavljene su kontaktne točke za proizvode koje pružaju informacije o svojim nacionalnim tehničkim propisima i primjeni načela uzajamnog priznavanja.

Kontaktne točke za proizvode pružaju informacije o:

  • tehničkim propisima primjenjivim na određenu vrstu proizvoda u njihovoj državi članici
  • primjeni načela uzajamnog priznavanja i Uredbi o uzajamnom priznavanju u njihovoj državi članici
  • kontakt podacima nadležnih tijela u njihovoj državi članici, primjerice tijela za nadzor
  • pravnim lijekovima dostupnim u toj državi članici u slučaju spora.

Kontaktne točke za proizvode odgovaraju u roku od 15 radnih dana od primitka upita.

Pravila i zahtjeve za stavljanje proizvoda na unutarnje tržište EU-a možete pronaći i na Tražilici pravila i zahtjeva za proizvode.


Primjer iz prakse:
Hrvatski suhomesnati proizvodi na unutarnjem tržištu EU

Hrvatska mesna industrija je htjela svoje proizvode plasirati na tržišta drugih država članica EU-a, pri čemu se suočila s različitim nacionalnim propisima za stavljanje proizvoda na tržište. Obratili su se hrvatskoj Kontaktnoj točki za proizvode koja ih je obavijestila da u njihovom slučaju vrijedi klauzula o uzajamnom priznavanju te da nema nikakvih zapreka za stavljanje njihovih proizvoda na tržište bilo koje države članice EU-a. Hrvatski suhomesnati proizvodi su potom uspješno plasirani na unutarnjem tržištu EU.