Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kontaktna točka za proizvode

Nadležno ste tijelo za tehnički propis za određeni proizvod koji se ne usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, ali nameće posebna pravila koja poduzetnici moraju poštovati prije stavljanja proizvoda na hrvatsko tržište?

Kontaktna točka za proizvode


Ako vaš propis sadrži odredbu kojom se zahtijeva dodatni uvjet za poduzetnike koji planiraju staviti svoj proizvod na hrvatsko tržište (npr. provjere ili testiranje proizvoda iako je već testiran u drugoj državi članici) u skladu s Uredbom 764/2008 obavijestite Kontaktnu točku za proizvode (PCP – Product Contact Point) u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja o odredbama koje se odnose na te posebne uvjete.

Kontaktne točke za proizvode su servisi koji informiraju poduzetnike o posebnim (nacionalnim) pravilima koje moraju poštovati pri stavljanju određenih proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a.

Pravila i zahtjevi za stavljanje proizvoda na unutarnje tržište EU-a dostupni su i na Tražilici pravila i zahtjeva za proizvode.


 Primjer iz prakse:
Hrvatski suhomesnati proizvodi na unutarnjem tržištu EU

Hrvatska mesna industrija je htjela svoje proizvode plasirati na tržišta drugih država članica EU-a, pri čemu se suočila s različitim nacionalnim propisima za stavljanje proizvoda na tržište. Obratili su se hrvatskoj Kontaktnoj točki za proizvode koja ih je obavijestila da u njihovom slučaju vrijedi klauzula o uzajamnom priznavanju te da nema nikakvih zapreka za stavljanje njihovih proizvoda na tržište bilo koje države članice EU-a. Hrvatski suhomesnati proizvodi su potom uspješno plasirani na unutarnjem tržištu EU.