Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Jedinstvena kontaktna točka za usluge

Želite započeti poduzetničku djelatnost u Hrvatskoj i potrebne su vam informacije o registraciji poslovanja i uvjetima koje morate ispuniti? Već imate osnovanu tvrtku u Hrvatskoj i zanima vas sloboda prekograničnog pružanja usluga na privremenoj i povremenoj osnovi u drugoj državi članici EU-a?

Jedinstvena kontaktna točka za usluge

Jedinstvena kontaktna točka za usluge vam pruža informacije o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, prvenstveno za pravo poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga. Saznajte više o pravilima, propisima i formalnostima koje se primjenjuju na uslužne djelatnosti u Hrvatskoj.

Također, dostupni su vam kontakti jedinstvenih kontaktnih točaka za usluge ostalih država članica EU-a, gdje možete dobiti odgovore kako poslovati u EU.

Dostupan vam je i HITRO.HR servis za posredovanje prilikom osnivanja trgovačkog društva i obrta, odnosno za ubrzanu komunikaciju između građana i tijela državne uprave.

Primjer iz prakse:
Jedinstvena kontaktna točka za usluge omogućila suradnju slovenske i hrvatske tvrtke


Slovenski poduzetnik sklopio je ugovor o poslovnoj suradnji s hrvatskom tvrtkom za montažu ograde u Hrvatskoj. Kako bi saznao uvjete potrebne za realizaciju suradnje, obraća se Jedinstvenoj kontaktnoj točci za usluge, koja ga obavještava o potrebnoj prijavi planirane djelatnosti nadležnom Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, obveznoj prijavi lokalnom uredu porezne uprave glede plaćanja PDV-a te izdavanju obrasca A1 za slovenskog radnika koji u Hrvatskoj služi kao dokaz plaćenih socijalnih osiguranja u Sloveniji. Poduzetnik je također dobio informaciju da njegovi radnici, slovenski državljani, u slučaju prekograničnog pružanja usluga ne trebaju dozvolu za boravak i rad odnosno potvrdu o prijavi rada, ali poslodavac je prije njihovog upućivanja dužan podnijeti izjavu o upućivanju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.
Pročitajte informativnu brošuru (izdanje: svibanj 2019.):