Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

Zainteresirani ste za mogućnosti zapošljavanja u drugim državama članicama EU-a? Želite saznati više o radnim i životnim uvjetima u drugim državama članicama?

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, koju koordinira Europska komisija. Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi.

Ciljevi EURES-a su promovirati razvoj jedinstvenog europskog tržišta rada otvorenog svim radnicima država članica EU-a, razmjenu slobodnih radnih mjesta, kao i transparentnost i razmjenu informacija o pojedinim nacionalnim/regionalnim tržištima rada i životnim i radnim uvjetima.

Više informacija o mogućnostima života i rada na području Europskog gospodarskog prostora i Švicarske može se pronaći na EURES portalu, središnjem izvoru informacija o radnoj pokretljivosti.

Ulaskom Hrvatske u EU Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio Europske mreže javnih službi za zapošljavanje (EURES), a time je hrvatskim građanima postala dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim državama članicama. Informacije o EURES-u u Hrvatskoj potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kategoriji EURES.

 

Primjer iz prakse:
Stupila u kontakt s EURES-om u ponedjeljak, počela raditi u Austriji u petak

Lidija je odrasla u Njemačkoj i govori njemački bolje od svog materinjeg jezika, hrvatskoga. Iako je tražila posao u Hrvatskoj, oduvijek je sanjala o poslu u Austriji ili Njemačkoj. Kada je s prijateljima razgovarala o toj želji, rekli su joj da su izgledi za to slabi.

Međutim, kada sam taj svoj san spomenula prijateljici, predložila mi je da se obratim lokalnom EURES-ovu savjetniku", kaže Lidija. Tako sam nazvala u ponedjeljak, rekli su mi da posjetim lokalni ured u Rijeci i pošaljem svoj životopis.

Istog dana Lidija je dotjerala svoj životopis i navečer ga poslala, te je odlučila strpljivo čekati odgovor. Naravno, bila je iznenađena kad ju je već sljedećeg dana telefonski nazvao direktor hotela u skijalištu u Tirolu, u Austriji. Nakon kratkog telefonskog razgovora, dobila je adresu i rečeno joj je da se javi na posao u petak.

Znala sam da je vrhunac sezone za hotel i da nemam vremena, pa sam spakirala svoje torbe, sjela na vlak u četvrtak, smjestila se u hotel u petak i počela raditi u subotu ujutro."

Zahvaljujući EURES-u moj nekadašnji san postao je stvarnost: ja danas radim u zemlji u kojoj se govori njemački, s ljudima iz cijelog svijeta – to je zaista izvrsno iskustvo", napominje ona.


Kako koristiti EURES portal (za tražitelje posla)