Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

Imate potrebe za radnicima koje ne možete zadovoljiti na nacionalnom tržištu rada? Želite da vaš oglas za radno mjesto bude dostupan građanima različitih država članica EU-a?

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, koju koordinira Europska komisija. Svrha je EURESA pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi.

Ciljevi EURES-a su promovirati razvoj jedinstvenog europskog tržišta rada otvorenog svim radnicima zemalja članica EU-a, razmjenu slobodnih radnih mjesta, kao i transparentnost i razmjenu informacija o pojedinim nacionalnim/regionalnim tržištima rada i životnim i radnim uvjetima.

Više informacija o mogućnostima života i rada na području Europskog gospodarskog prostora i Švicarske može se pronaći na EURES portalu, središnjem izvoru informacija o radnoj pokretljivosti.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio Europske mreže javnih službi za zapošljavanje (EURES), a time je hrvatskim građanima postala dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim državama članicama. Informacije o EURES-u u Hrvatskoj potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kategoriji EURES.

 

Primjer iz prakse:
EURES pomogao hrvatskom poslodavcu da pronađe radnike, izvorne govornike švedskog jezika

Hrvatska agencija koja se bavi turističkom animacijom surađuje s hotelima i turističkim kompleksima diljem jadranske obale. Obzirom na porast broja turista iz Švedske u Hrvatskoj, pojavila se potreba za zapošljavanjem izvornih govornika švedskog koji bi se pridružili animatorskom timu, no takvih kadrova manjka na hrvatskom tržištu rada.

Poslodavac se za pomoć obratio EURES-u Hrvatska. EURES Hrvatska je već bio dobio pozivnicu EURES-a Švedske za sudjelovanje na Europskom danu karijera u Västeråsu, gradu u središnjoj Švedskoj, pa je agenciji ponuđeno sudjelovanje u svojstvu izlagača. Agencija je u Švedskoj imala prilike skupini zainteresiranih predstaviti rad agencije i slobodna radna mjesta, što je rezultiralo razgovorima s više od 30 tražitelja posla.

Zahvaljujući sudjelovanju na Europskom danu karijera u Västeråsu, agencija je pronašla petero kandidata kojima je ponuđen posao, a troje je ponudu prihvatilo i odradilo ljetnu sezonu na hrvatskoj obali.

Zadovoljni rezultatima zajedničkog rada, odgovorni u agenciji nastavljaju suradnju s EURES-om u popunjavanju radnih mjesta za koja su potrebne vještine kojih manjka na nacionalnom tržištu rada.


Kako koristiti EURES portal (za poslodavce)