Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

EU infocentri u Hrvatskoj

Želite se informirati o EU-u? Pronađite odgovor u izravnom kontaktu s informacijskim i dokumentacijskim centrima Europe Direct u 12 gradova u Hrvatskoj.

EU infocentri u Hrvatskoj

Želite znati više o EU-u, a ne znate točno kojoj se instituciji obratiti? Želite znati koje su vam pogodnosti na raspolaganju kao građaninu EU-a, ali ne znate gdje početi?

Ne pripadate među one koji cijeli dan surfaju internetom? Ili ste baš ovisnik o društvenim mrežama, a rekord koji držite u razmaku između dvije oznake „Sviđa mi se“ za sadržaje koji se nižu na vašem Facebook-profilu kraći je od 30 minuta?

Još uvijek mislite da se informacije najbolje prenose u izravnom kontaktu s ljudima? Volite uzeti u ruke publikaciju i mirno čitati u kutku sobe?

Prava adresa za vas su informacijski i dokumentacijski centri u Hrvatskoj.

Pogledajte njihove lokacije, radno vrijeme i brojeve telefona, informirajte se o događanjima koja organiziraju, počnite pratiti njihove stranice na Facebooku i Twitteru i pronaći ćete zanimljive informacije o EU-u koje vam mogu koristiti.

Informacijski centri:

  • pružaju odgovore na pitanja u vezi s EU-om, pravima građana EU-a, financiranjem iz fondova EU-a
  • upućuju građane na druge kontaktne točke u Hrvatskoj ako im one mogu ponuditi relevantniji odgovor na pitanje ili informacije vezane uz temu koja ih zanima
  • organiziraju različita događanja i tribine o temama povezanima s EU-om
  • aktivno promoviraju dijalog o EU
  • kontaktiraju s medijima radi objave relevantnih informacija
  • imaju bogatu ponudu publikacija i dokumenata o različitim europskim temama primjerenih različitim uzrastima, uključujući djecu

Dokumentacijski centri:

  • javnosti omogućuju pristup informacijama i izvorima o EU i njezinim politikama s naglaskom na akademsko i sveučilišno okruženje
  • pomažu u promicanju i objedinjavanju podučavanja i istraživanja u području europskih integracija
  • sudjeluju o raspravama o EU


Više informacija o mreži Europe Direct pročitajte ovdje.


Primjer iz prakse:
EDIC pomogao studentima da ispune zadatak za sveučilišni kolegiji

Studenti Ekonomskog fakulteta u sklopu kolegija koji se bavi institucijskim sustavom EU-a dobili su zadatak da odaberu ciljne skupine građana na području županije u kojoj žive, ispitaju njihovo znanje o EU-u te predlože načine na koje bi odabranim građanima mogli najbolje približiti rad, djelovanje i mogućnosti koje im EU pruža. Prilikom pripreme zadatka studenti su se obratili Informacijskom centru Europe Direct u svojoj županiji i dobili informacije o korisnim izvorima informacija o EU-u te o dostupnim publikacijama za različite ciljne skupine građana.Obrtnik dobio informacije o uvjetima za radnike upućene u drugu zemlju članicu EU-a

Obrtnik se obratio Informacijskom centru Europe Direct s molbom da dobije više informacija o uvjetima zapošljavanja upućenih radnika iz Hrvatske u drugoj zemlji članici EU-a (Švedskoj). Djelatnici centra Europe Direct, nakon konzultacija s drugim predstavnicima relevantnih mreža EU-a u Hrvatskoj, proslijedili su obrtniku informacije o uvjetima zapošljavanja upućenih radnika u EU-u, kao i kontakt-podatke odgovornih osoba u nadležnom ministarstvu u Hrvatskoj koje su zadužene za pružanje dodatnih informacija.