Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kontaktne točke

Kontaktne točke za građane

Vaša Europa - Građani

Selite u drugu državu članicu EU-a radi obrazovanja ili zapošljavanja? Zanima vas što sve morate znati o vašem boravku ondje?

Vaša Europa Savjeti

Zanimaju vas informacije o vašim osobnim pravima u EU-u? Potreban vam je pravni savjet ili lijek?

EU infocentri u Hrvatskoj

Želite se informirati o EU-u? Pronađite odgovor u izravnom kontaktu s informacijskim i dokumentacijskim centrima Europe Direct u 12 gradova u Hrvatskoj.

Europski potrošački centar Hrvatska

Kupili ste bicikl u drugoj državi članici EU-a preko interneta i niste ga dobili? Saznajte kako ostvariti povrat novca. Putujete u drugu državu članicu EU-a? Saznajte što napraviti kada vam je otkazan let, uskraćen ukrcaj ili u slučaju duljeg zakašnjenja u zračnom prijevozu te izgubljene ili oštećene prtljage.

Zaštita potrošača u Hrvatskoj

Želite zaštititi svoje ekonomske interese i ostvariti svoja potrošačka prava u Hrvatskoj?

Centar za pomoć za pružanje informacija o priznavanju stručnih kvalifikacija

Svoju ste stručnu kvalifikaciju stekli u drugoj državi članici EU-a, a želite raditi u Hrvatskoj u određenoj reguliranoj profesiji (npr. odvjetnik, ovlašteni arhitekt ili slično)?

EURES - mreža javnih službi za zapošljavanje

Zainteresirani ste za mogućnosti zapošljavanja u drugim državama članicama EU-a? Želite saznati više o radnim i životnim uvjetima u drugim državama članicama?

Europska profesionalna kartica (EPC)

Ako ste medicinska sestra/medicinski tehničar odgovorni za djelatnost opće njege, farmaceut, fizioterapeut, gorski vodič ili agent posredovanja u prometu nekretnina, možete zatražiti priznavanje svojih stručnih kvalifikacija u drugoj državi članici EU-a elektroničkim putem.

EU fondovi

Imate ideju za projekt, a ne znate kako je aplicirati za sredstva EU? Želite pregled svih natječaja za europske fondove na jednom mjestu? Zanima vas koji natječaji su trenutno otvoreni te koji su u najavi?

EU programi - nove prilike za sve generacije

Želite li otkriti i unaprijediti vlastite potencijale? Steći nova znanja i iskustva? Biti pokretač promjena i doprinositi općem dobru? Sve to, a i mnogo više, moguće je realizirati uz pomoć programa Europske unije koji su otvoreni svim ljudima neovisno o njihovom podrijetlu i sposobnostima. Erasmus+ i Europske snage solidarnosti programi su koji nude brojne mogućnosti uz pomoć kojih pojedinci i organizacije mogu unaprijediti vlastite potencijale, pomoći drugima i društvu u cjelini.

SOLVIT

Preselili ste se u drugu državu članicu EU-a i naišli na administrativnu prepreku koju uzrokuje javno tijelo? Nametnute su vam pretjerane formalnosti ili vam je rečeno da nemate prava za koja znate da ih imate?

Izvansudsko rješavanje financijskih sporova mirenjem

Imate li spor iz područja osiguranja s pružateljem usluga iz EU? Obratite se Centru za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje. Imate li trgovački ili potrošački spor s pružateljem usluga iz EU? Obratite se Centru za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nacionalna kontaktna točka za prekograničnu zdravstvenu zaštitu

Hrvatski ste građanin, osigurana osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i želite zdravstvenu uslugu ostvariti u drugoj državi članici EU-a? Osiguranik ste druge države članice EU-a i želite zdravstvenu uslugu obaviti u Hrvatskoj?