Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Erasmus+ - učenje i usavršavanje bez granica

Student ste hrvatskog visokog učilišta, ali dio studija želite provesti u inozemstvu ili steći praktična iskustva u obliku stručne prakse? Učenik ste srednje strukovne škole i želite svoju praksu steći u inozemstvu? Mlada ste osoba koja želi pridonijeti zajednici svojim volonterskim radom ili susresti se s vršnjacima i razgovarati o temama koje vas zanimaju? Želite se stručno usavršavati kako biste unaprijedili svoje aktivnosti poučavanja, predavanja, rada s mladima?

Mobilnost

Erasmus


Agencija za mobilnost i programe EU-a (AMPEU) javna je ustanova Vlade Republike Hrvatske koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

U nadležnosti AMPEU nalaze se programi, mreže i inicijative s prevladavajuće međunarodnim karakterom.

Jedan od vodećih programa jest Erasmus+, najveći program EU u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih, koji nudi razne mogućnosti mobilnosti za pojedince (koji se prijavljuju putem svojih matičnih ustanova, izuzev prijavitelja za združene diplomske studije):

 • provođenje razdoblja ili diplomske razine studija u inozemstvu,
 • obavljanje stručne prakse u inozemstvu,
 • stručna usavršavanja i osposobljavanja,
 • volontiranje,
 • sudjelovanje na međunarodnim projektima
 • razmjene mladih itd.

Studenti, učenici, nastavnici, mladi itd. prijavljuju se za navedene aktivnosti putem svoje matične ustanove/udruge.


Osim toga, program nudi mogućnost:

 • uspostave međunarodnih združenih diplomskih studija i izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju,
 • mogućnosti rada na zajedničkim, međunarodnim projektima dogovorenima između organizacija koje se na bilo koji način bave obrazovanjem, osposobljavanjem, ili radom s mladima. Ovakve su suradnje moguće u obliku strateških partnerstava, a provode se radi modernizacije uključenih organizacija i usavršavanja njihovih djelatnika; stvaranja novih kurikuluma, alata, inovativnih metoda podučavanja, izrade analiza i studija i slično.


AMPEU također podržava mreže i inicijative u okviru programa Erasmus+

 • Europass inicijativa - Europass je portfelj koji se sastoji od pet dokumenata čiji je glavni cilj predstaviti stečene vještine i kvalifikacije na jasan način koji je ujednačen u cijeloj Europi. Dva dokumenta (Europass životopis i Europass jezičnu putovnicu) ispunjavaju korisnici sami, dok tri dokumenta (Europass mobilnost, Europass dopunsku ispravu o studiju i Europass dodatak svjedodžbi) ispunjavaju i izdaju odgovorne ustanove.
 • Eurodesk mreža - Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije kojemu je svrha pružiti mladima i svima koji rade s mladima kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja.
 • Euroguidance mreža (potpora savjetnicima u profesionalnom usmjeravanju)

Uz navedene programe, mreže i inicijative, AMPEU provodi i:

Provedbom svih navedenih programa, inicijativa i mreža AMPEU pruža međunarodne prilike za učenje velikom broju hrvatskih građana u bilo kojem razdoblju njihovog života, tako promičući ideju cjeloživotnog učenja kao glavnog pogona napretka.


Primjer iz prakse:
Kako se stvaraju mlade poduzetnice

Erasmus

U okviru projekta financiranog od strane Agencije za mobilnost i programe EU „Idemo u Europu!“ 12 mladih frizerki-učenica Obrtničke škole za osobne usluge provelo je dva tjedna u jednoj od modnih prijestolnica svijeta – Milanu, sudjelujući u programu osposobljavanja koje je posebno za njih osmislilo osoblje frizerskog trening centra EVOS, aktivno na tržištu rada. Zahvaljujući programu, učenice su ujutro i popodne radile pod nadzorom stručnog EVOS-ovog osoblja, a navečer slušale teoretska predavanja.

Tijekom ove stručne prakse i nastavnici u pratnji i osoblje studija EVOS primijetili su veliko povećanje u samopouzdanju učenica kao i u njihovoj motivaciji za daljnjim učenjem i usavršavanjem – ne samo profesionalnom, nego i osobnom.

Nakon povratka nekoliko je učenica istaknulo kako, zahvaljujući ovom iskustvu, sada žele i planiraju otvoriti svoje vlastite frizerske salone.

Osoblje centra EVOS ponudilo je i nastavak suradnje u obliku novog projekta i dolaska u Hrvatsku u svojstvu predavača u Obrtničkoj školi za osobne usluge u okviru programa Erasmus+, te se očekuje još ovakvih inspirirajućih priča i puno daljnjih uspjeha. Nastavak projekta odobren je u okviru programa Erasmus+ pod nazivom „Idemo u Europu 2“.

Projekt nam pokazuje na koji način ulaganje u mlade ljude, putem pažnje i brižnosti, pruženog znanja, vođenog treninga i iskustvenog učenja, može potaknuti njihovu inicijativu, daljnju želju za učenjem i usavršavanjem, planiranje budućnosti te preuzimanje odgovornosti za vlastite živote.


Pogledajte što program Erasmus+ može učiniti za bolju zapošljivost: