Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Poziv poduzećima - Nagrada Europske unije za sigurnost proizvoda

03.03.2021.

Europska komisija dodjeljuje nagrade za sigurnost proizvoda s ciljem priznanja i povećanja vidljivost poduzeća koja svoje poslovanje temelje na sigurnosti potrošača. Nagradom se želi i podići svijest potrošača o sigurnosti proizvoda te potaknuti donošenje informiranijih odluka o kupnji.

 Nagrada EU-a za sigurnost proizvoda 2021. godine dodjeljuje se u dvije kategorije:

1.) zaštita sigurnosti ranjivih skupina potrošača

Ova  je  kategorija  usmjerena  na  zaštitu  skupina  potrošača  koji  su  ranjivi  kad  je riječ  o sigurnosti  proizvoda,  npr.  zbog  njihove  dobi  (djeca  i  starije  osobe), tjelesnog ili mentalnog  invaliditeta ili poteškoća odnosno drugih osobnih ili socioekonomskih obilježja.

Za ovu nagradu poduzeća mogu prijaviti proizvode posebno namijenjene ranjivim skupinama ili proizvode koje može sigurno upotrebljavati cijelo stanovništvo, a koji su dodatno usmjereni na određene rizike, ograničenja i predvidiva ponašanja ranjivih skupina potrošača (primjerice, stariji, mladi, osobe s invaliditetom) (npr. proizvodi za skrb o djeci, igračke, pomagala za starije osobe), kao i inicijative s ciljem podizanja svijesti ili druge inicijative usmjerene na isticanje i sprječavanje rizika za sigurnost proizvoda s kojima se suočavaju ranjivi potrošači.

2.) objedinjavanje sigurnosti i novih tehnologija

Za ovu se nagradu mogu prijaviti poduzeća koja primjenjuju nove tehnologije radi poboljšanja sigurnosti potrošača. Rješenja, primjerice, mogu uključivati proizvode koji se temelje na umjetnoj inteligenciji ili procese i mehanizme koji uključuju nove tehnologije kojima se osigurava veća sigurnost potrošača ili učinkovitije otkrivanje i opoziv opasnih proizvoda.

Zainteresirana poduzeća prijave mogu podnijeti putem poveznice https://product-safety-award-2021.eu/hr do 30. travnja 2021. godine.

Više informacija mogu se pronaći: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/safetyAward.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će dodijeliti Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe na svečanoj dodjeli na visokoj razini 23. rujna 2021. godine.

Ukupno će biti proglašeno 12 dobitnika, od kojih će zlatna, srebrna i brončana nagrada biti dodijeljene trima MSP-ovima i trima velikim poduzećima u svakoj od opisanih kategorija.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 03.03.2021.