Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Prihvaćena uredba o određivanju gornjih granica međubankovnih naknada i poboljšanju tržišnog natjecanja u sektoru kartičnog plaćanja

16.03.2015.

Europski parlament je velikom većinom glasova prihvatio uredbu kojom se ograničava visina naknade koje banke međusobno naplaćuju za transakcije kreditnim karticama, što bi trebalo rezultirati uštedama za potrošače.

Banke međusobno naplaćuju naknade za korištenje kreditnih kartica, čega potrošač najčešće nije ni svjestan, ali zbog toga plaća skuplje. Primjerice, banka jednog trgovca plaća naknadu banci klijenta koji je obavio kupnju karticom. Nakon toga banka prebacuje trošak naknade na trgovca koji onda to nadoknađuje podizanjem cijene proizvoda.

Te naknade se koriste za prekogranična kartična plaćanja, ali i unutar pojedinih europskih zemalja. Visina naknade često je vrlo različita i kreće se od 0,1 do 5 posto.

Novom uredbom te naknade mogu iznositi 0,2 posto za transakcije debitnim karticama i 0,3 posto za kreditne kartice. To su gornje vrijednosti i naknade mogu biti i niže, što je već slučaj u Danskoj, gdje iznose 0,1 posto.

Službeno priopćenje Europske komisije možete pronaći ovdje.

Izvor: Europski potrošački centar Hrvatska, 13.03.2015.