Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kraj nezadovoljstva potrošača i e-otpada: Komisija predlaže jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

27.09.2021.

Europska komisija poduzima važan korak protiv e-otpada i nezadovoljstva potrošača koje uzrokuje mnoštvo različitih nekompatibilnih punjača elektroničkih uređaja. Zahvaljujući godinama suradnje s industrijom na dobrovoljnom pristupu, broj punjača za mobilne telefone zadnjih se deset godina već smanjio s 30 na tri, ali nije pronađeno potpuno rješenje. Komisija sad predlaže zakonodavni akt kako bi se uvelo jedinstveno rješenje za punjenje svih relevantnih uređaja.

Prijedlogom za reviziju Direktive o radijskoj opremi uskladit će se utor za punjenje i tehnologija za brzo punjenje: USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, Komisija predlaže da se prodaja punjača razdvoji od prodaje elektroničkih uređaja. To će biti praktičnije za potrošače, smanjit će se ekološki otisak povezan s proizvodnjom i odlaganjem punjača te će se podržati zelena i digitalna tranzicija.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: "Europski potrošači dovoljno su dugo bili nezadovoljni zbog gomilanja nekompatibilnih punjača u ladicama. Industriji smo dali dovoljno vremena da sama osmisli rješenja, a sad je stigao trenutak za zakonodavne mjere za uvođenje jedinstvenog punjača. Ta važna pobjeda za potrošače i okoliš u skladu je s našim zelenim i digitalnim ambicijama."

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: "Za sve naše najbitnije elektroničke uređaje potrebni su punjači. Povećanjem broja uređaja prodaje se sve više punjača koji nisu međusobno zamjenjivi ili nisu potrebni. Tome je došao kraj. Zahvaljujući našem prijedlogu europski potrošači moći će koristiti jedinstveni punjač za sve prijenosne elektroničke uređaje. To je važan korak prema većoj praktičnosti i smanjenju količine otpada."

Komisija predlaže:

  • Usklađeni utor za punjenje za elektroničke uređaje: USB-C bit će jedinstveni utor. To će potrošačima omogućiti da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.
  • Usklađena tehnologija za brzo punjenje onemogućit će proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače.
  • Razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektroničkog uređaja: potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se ograničiti broj neželjenih kupljenih punjača i punjača koji se ne koriste. Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.
  • Bolje informacije za potrošače: proizvođači će morati navesti relevantne informacije o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o potrebnoj snazi za uređaj i podržava li on brzo punjenje. Tako će potrošačima biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju odabrati novi kompatibilni punjač. U kombinaciji s drugim mjerama tako bi se ograničio broj kupljenih novih punjača, a potrošači bi na nepotrebnim kupnjama mogli uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje.


Revizija Direktive o radijskoj opremi dio je šireg rada Komisije na održivosti proizvoda, posebice elektroničkih uređaja na tržištu EU-a, koji će biti u središtu budućeg prijedloga o održivim proizvodima.

Sljedeći koraci

Današnji prijedlog za reviziju Direktive o radijskoj opremi sad će morati donijeti Europski parlament i Vijeće redovnim zakonodavnim postupkom (suodlučivanjem). Prijelaznim razdobljem od 24 mjeseca od datuma donošenja industriji će se pružiti dovoljno vremena za prilagodbu prije početka primjene.

Za konačno uvođenje jedinstvenog punjača kabel mora biti potpuno interoperabilan s obje strane: sa strane elektroničkog uređaja i sa strane vanjskog izvora napajanja. Današnjim prijedlogom omogućit će se interoperabilnost na strani uređaja, koju je daleko teže postići. Interoperabilnost vanjskog izvora napajanja razmotrit će se u okviru revizije Komisijine Uredbe o ekološkom dizajnu. Taj postupak pokrenut će se kasnije ove godine kako bi se stupanje na snagu moglo uskladiti s današnjim prijedlogom.

Kontekst

U EU-u je 2020. prodano otprilike 420 milijuna mobilnih telefona i drugih prijenosnih elektroničkih uređaja. Potrošači u prosjeku imaju oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Unatoč tome, 38 % potrošača izjavilo je da su barem jedanput imali problem da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni. To nije samo nepraktično nego i skupo za potrošače jer godišnje potroše oko 2,4 milijarde eura na samostalne punjače koji ne dolaze s elektroničkim uređajima. Osim toga, procjenjuje se da od odloženih i nekorištenih punjača godišnje nastaje do 11 000 tona e-otpada.

Kako bi riješila te probleme za potrošače i okoliš, Komisija od 2009. podupire jedinstveno rješenje za punjenje mobilnih telefona i sličnih elektroničkih uređaja. Komisija je 2009. posredovala u dobrovoljnom sporazumu industrije koji je rezultirao donošenjem prvog memoranduma o razumijevanju i smanjivanjem broja postojećih rješenja za punjenje mobilnih telefona na tržištu s 30 na tri. Nakon što je taj memorandum istekao 2014., novi prijedlog koji je industrija predstavila u ožujku 2018. nije ocijenjen zadovoljavajućim u pogledu jedinstvenog rješenja za punjenje ni potrebe za većom praktičnošću za potrošače i smanjenjem e-otpada.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 27.09.2021.