Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kako do uštede u kućanstvu?

23.03.2022.

Nova aplikacija za usporedbu proizvoda, provjeru njihove učinkovitosti i ukupnih troškova!

U vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna važno je obratiti pozornost kakve uređaje kupujemo kako bi dugoročno imali manje troškove u kućanstvu. Osim što pametnijim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, štedimo i kune u novčaniku.

UČITAJ – USPOREDI – UŠTEDI!

O aplikaciji

Aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja razvijena je u sklopu LABEL 2020 projekta, koji financira Europska unija. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.

Ključne su značajke ove aplikacije:

  • prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona
  • prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji proizvoda
  • izračun i usporedba operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnome vijeku trajanja proizvoda
  • usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele
  • detaljno objašnjenje svih novih informacijskih elemenata na novim energetskim oznakama.

Upotrebom aplikacije kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnoga modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

 

 

Kako pristupiti aplikaciji i kako se njime služiti?

U videu "Provjerite učinkovitost uređaja uz pomoć ovog novog alata" - Youtube možete pronaći detaljno prikazan cijeli proces korištenja aplikacije.

Da biste pristupili aplikaciji, na računalu, pametnom telefonu ili tabletu jednostavno slijedite poveznicu https://tool.label2020.eu/hr. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnome telefonu ili tabletu možete skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unesite dio broja modela proizvoda da biste izravno pristupili informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Detaljne upute dostupne su na stranici: https://tool.label2020.eu/hr/kako-koristiti-ovaj-alat.

Održana press konferencija povodom godine dana izlaska novih energetskih oznaka

U Energetskom institutu Hrvoje Požar, dana 15. ožujka 2022. godine održana je press konferencija povodom godine dana izlaska novih energetskih oznaka. Na konferenciji je voditelj europskog projekta LABEL 2020, Marko Bišćan, predstavio edukativne sadržaje za građane koji su do sada kreirani u sklopu njega. (Ukratko pogledajte u videu: Inicijativa Uštedi energiju! - Youtube)

Ujedno je i prezentirana aplikacija uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi. U vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna važno je obratiti pozornost kakve uređaje kupujemo kako bi dugoročno imali manje troškove u kućanstvu. Osim što pametnijim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, štedimo i kune u novčaniku.

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Zadatak projekta LABEL 2020 je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu - Uštedi energiju (ustedienergiju.hr) građanima su ujedno predstavljeni kratki i jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.

Izvor: Energetski institut Hrvoje Požar, 23.03.2022.