Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Najava - proslava Dana Europe 2022.

30.03.2022.

‌Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i ove godine priprema raznolik program povodom Dana Europe, koji se svake godine tradicionalno diljem Europske unije obilježava 9. svibnja.

Datum 9. svibnja označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije iz svibnja 1950. koja je ujedinila europske zemlje - https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/1945-59/schuman-declaration-may-1950_hr. U svom govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi pomoću koje bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Naime, tom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika. Europska zajednica za ugljen i čelik, čije su države osnivačice bile Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Pratite web stranice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj - https://croatia.representation.ec.europa.eu/events/proslava-dana-europe_hr na kojima će se uskoro objaviti program obilježavanja Dana Europe 2022.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 30.03.2022.