Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Europska godina mladih u Hrvatskoj - prijavljen 101 događaj

29.04.2022.

‌Europska godina mladih 2022. u središte pozornosti stavila je mlade osobe te im širom otvorila europsku pozornicu za iznošenje mišljenja i ideja čija će realizacija Hrvatsku i Europu učiniti boljim mjestom za mlade. Istovremeno, na interaktivnoj karti događanja Europskog portala za mlade moguće je prijaviti događanja te europskoj i globalnoj publici kroz različite informativne i kreativne aktivnosti predstaviti razmišljanja o poboljšanju uvjeta za mlade, njihovih vještina i postignuća.

Do 29. travnja 2022. na interaktivnu kartu je upisano čak 101 različito događanje diljem Hrvatske, što našu zemlju pozicionira uz bok s Njemačkom, Belgijom, Francuskom i Italijom.

Među registriranim događanjima doista su raznolike aktivnosti, među kojima se ističu one humanitarnog karaktera, poput radionica za djecu, izbjeglice iz Ukrajine. Budući da ples blagotvorno djeluje na naše tijelo i mentalno zdravlje, 29. travnja 2022. u Gimnaziji Nova Gradiška (https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/1078_hr) učenici će obilježiti Međunarodni dan plesa plesajući "Jerusalema" ples.

Zelenu aktivnost Pčela - zemaljski junak (https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/1456_hr) od travnja 2022. pa nadalje provodi Srednja škola Zabok provodi u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj kako bi mladima ukazala na važnu ulogu pčela za naš opstanak i za bioraznolikost.

Od 20. svibnja do 1. studenog 2022. djeci i mladima će biti dostupne radionice na edukativno digitalnoj platformi IN DIS PLODOVI (https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/1488_hr) koja na jednom mjestu povezuje korisnike edukativnih aktivnosti (učenike i školsko osoblje srednjih škola), edukatore (članove HUiU-a i ostale kulturno-umjetničke djelatnike) i donatore (pravne i fizičke osobe). Cilj platforme je da bude samoodrživa i da sustavno prati promjene/trendove na suvremenoj kulturno-umjetničkoj sceni koje su namijenjene te su prilagođene djeci i mladima.

Od 1. rujna do 15. listopada 2022. po peti puta zaredom kreće Boranka - najveća volonterska akcija pošumljavanja (https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/819_hr) opožarenih područja Dalmacije. Svake godine Boranka okuplja veliki broj volontera iz svih krajeva Hrvatske, koji zajedničkim snagama obnavljaju nekoć šumska područja.

Od 24. srpnja do 6. kolovoza 2022. na otoku Krapnju je planirana volontersko-ekološka radionica Eco Heritage Task Force (https://europa.eu/youth/year-of-youth/activities/1096_hr) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koja već trideset godina okuplja mladež hrvatskog podrijetla. Polaznici programa sudjelovat će u eko akciji uređenja otoka i pristupa plaži za invalide, čišćenja višestoljetne šume i podmorja. Predviđeni su i radovi na suhozidima.

Dodatne informacije o sudjelovanju u projektima Europske godine mladih te kako postati EYY ambasador pročitajte ovdje - https://ampeu.hr/novosti/europska-godina-mladih-u-hrvatskoj-prijavljeno-cak-101-dogadjaj.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, 29.04.2022.