Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Poziv - proslava Dana Europe, 9. svibnja 2022.

03.05.2022.

U 2022. godini obilježava se Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ - https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/history-eu/1945-59/schuman-declaration-may-1950_hr, kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi. Usprkos krizama, ta je suradnja građanima Europske unije donijela mnogobrojne koristi i perspektivu za bolju budućnost.

Stoga vas Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Agencijom za mobilnost i programe EU, veleposlanstvima država članica Europske unije i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj poziva na proslavu Dana Europe koja će se u Zagrebu održati u ponedjeljak 9. svibnja 2022. u Wespa spaces (Zavrtnica 17) od 13 – 21.15 sati.

Aktivnostima u Zagrebu pridružuju se u Tjednu Europe i informacijski centri Europe Direct i Europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj:

  • Osijek - 4. i 9. svibnja 2022.: Europski EFOS tjedan i EU kutak uz PUB KVIZ na Ekonomskom fakultetu i tribina za mlade na Pravnom fakultetu,
  • Zadar - 3. svibnja 2022.: Tjedan Europe uz Okrugli stol "Život znastvenika i Europska unija”,
  • Karlovac - 9. svibnja 2022.: Europska godina mladih uz Dijalog s mladim OPG-ovcima,
  • Slavonski Brod - 7. svibnja 2022.: Euro Scavanger hunt,
  • Čakovec - 9. svibnja 2022.: Proslava Dana Europe u Centru znanja uz izradu grafita, poruke za Ukrajinu #StandwithUkraine, dijaloge i sportsko druženje,
  • Rijeka - 6., 11. i 13. svibnja 2022.: predstavljanje  Europske godine mladih i panel rasprava "Mladi u društvenom životu", skup o programu NextGenerationEU i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, predstavljanje i poticanje mogućnosti uključivanja mladih u istraživačke procese u suradnji s Europe Direct centrom iz Splita,
  • Split -  6. svibnja 2022.: Kviz "Back to School", natjecanje učenika i učitelja i igrokaz "Gaj Liberije: Dječak s loptom",
  • Opuzen - 9. svibnja 2022.: predstavljanje EU projekta "Zelena ekonomija i CO2" i predavanje "Stvaranje zelenije i klimatski neutralne Europe".


Praktične informacije, kao i program proslave Dana Europe u Zagrebu pročitajte ovdje - https://croatia.representation.ec.europa.eu/events/proslava-dana-europe-u-okviru-europske-godine-mladih-2022-05-09_hr.

Dodatne informacije o obilježavanju Dana Europe diljem Europe dostupne su na središnjem međuinstitucijskom portalu za Dan Europe - https://europeday.europa.eu/index_hr.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 03.05.2022.