Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Europska komisija unapređuje zaštitu djece na internetu

12.05.2022.

‌Europska Komisija je 11. svibnja 2022. donijela novu europsku strategiju za bolji internet za djecu (BIK+) s ciljem da da internetski sadržaji i usluge budu lako dostupni i informativni te dodatno kako bi poboljšala dobno primjerene digitalne usluge te osigurala zaštitu, jačanje položaja i poštovanje svakog djeteta na internetu.

Nova Europska strategija za bolji internet za djecu proširuje Komisijinu sveobuhvatnu strategiju EU-a o pravima djeteta na digitalno područje i odražava digitalno načelo da se mora postići „zaštita i osposobljenost djece i mladih na internetu”.

U posljednjih deset godina digitalne tehnologije i način na koji se djeca njima koriste uvelike su se promijenili. Većina djece pametne telefone koristi svakodnevno i gotovo dvostruko više nego prije deset godina. Koriste ih i od mnogo mlađe dobi (EU Kids online 2020). Suvremeni uređaji djeci pružaju prilike i koristi jer im omogućuju interakciju, učenje na internetu i zabavu. Međutim, te koristi sa sobom donose rizike kao što su opasnost od izloženosti dezinformacijama, kiberzlostavljanju (studija JRC-a) te štetnim i nezakonitim sadržajima, od čega djeca trebaju biti zaštićena.

Više informacija o novoj strategiji EU-a za zaštitu i jačanje položaja djece u internetskom svijetu dostupno je ovdje.

Također, Europska je Komisija 11. svibnja 2022. predložila novo zakonodavstvo EU-a za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu. Budući da je samo 2021. prijavljeno 85 milijuna fotografija i videozapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, a brojni drugi slučajevi nisu prijavljeni, seksualno zlostavljanje djece je sveprisutno. Pandemija bolesti COVID-19 pogoršala je taj problem jer je Zaklada za praćenje interneta 2021. zabilježila porast od 64 % u prijavama o potvrđenom seksualnom zlostavljanju djece u odnosu na prethodnu godinu.

Postojeći sustav koji se temelji na dobrovoljnom otkrivanju i izvješćivanju pokazao se nedostatnim za odgovarajuću zaštitu djece i u svakom slučaju više neće biti primjenjiv nakon isteka privremenog rješenja koje je trenutačno na snazi. Predloženim će se pravilima pružatelji usluga obvezati na otkrivanje, prijavljivanje i uklanjanje materijala o seksualnom zlostavljanju djece na svojim platformama. Novi neovisni centar EU-a za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece olakšat će napore pružatelja usluga tako što će djelovati kao centar stručnosti, pružati pouzdane informacije o utvrđenim materijalima, primati i analizirati izvješća pružatelja usluga kako bi se utvrdilo pogrešno prijavljivanje i brzo prosljeđivati relevantne prijave policijskim službama i pružati potporu žrtvama. Nova pravila pomoći će u zaštiti djece od novih oblika zlostavljanja, sprečavanju ponovne objave sadržaja na internetu i privođenju počinitelja pravdi.

Više informacija o ovom prijedlogu novih pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu dostupno je ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 12.05.2022.