Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Komisija pozdravlja politički dogovor o jedinstvenom punjaču u EU-u

09.06.2022.

‌Komisija pozdravlja brz privremeni politički dogovor koji su 8. lipnja 2022. postigli Europski parlament i države članice EU-a o prijedlogu Komisije za jedinstveno rješenje za punjenje donesenom u rujnu 2021.

Naime, od 2024. svi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre, slušalice, slušalice s mikrofonom, prijenosni zvučnici, e-čitači, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi i slušalice koje se umeću u uho morat će imati utor za punjenje USB-C. Za laptope je taj rok 2026. godina.

Jedinstveno tržište omogućuje ta nova, dugo očekivana pravila, koja će rezultirati uštedama resursa i CO2 i pri tome i dalje omogućavati tehničke inovacije.

Dogovorom koji su suzakonodavci postigli potvrđuje se i proširuje prijedlog Komisije:

  • Utor za punjenje i tehnologija brzog punjenja bit će usklađeni: prije svega, USB-C bit će jedinstveni utor. To će potrošačima omogućiti da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja. Istovremeno, usklađena tehnologija za brzo punjenje onemogućit će proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače. Ta će se pravila sada primjenjivati na niz navedenih elektroničkih uređaja. Nakon redovitog ocjenjivanja tržišta koje provodi Komisija, u budućnosti bi se moglo uključiti više proizvoda.
  • Razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektroničkog uređaja: potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se ograničiti broj neželjenih kupljenih punjača i punjača koji se ne koriste. Tijekom provedbe procijenit će se rezultati ove mjere i razmotriti mogućnost proširenja mjere na kabel.

  • Bolje informacije za potrošače: proizvođači će morati navesti relevantne informacije o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o potrebnoj snazi za uređaj i podržava li on brzo punjenje. Tako će potrošačima biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju odabrati novi kompatibilni punjač.

  • Put prema usklađenim rješenjima za bežično punjenje: budući da se tehnologija brzo razvija i kako bi se ograničila moguća buduća fragmentacija tržišta, Komisija će ocijeniti različite dostupne tehnologije u cilju mogućeg usklađivanja u budućnosti te će od europskih organizacija za normizaciju zatražiti da se odgovarajuće rješenje pretvori u usklađenu normu.

Postignutim dogovorom osigurava se i da se rješenja za jedinstveni punjač mogu provesti bez odgode, posebno s obzirom na široko dostupna tehnološka rješenja i dovoljno vremena za prilagodbu industrije. Stoga se uspostavlja prijelazno razdoblje od 24 mjeseca od službenog donošenja kako bi jedinstveni punjač postao stvarnost za sve kategorije proizvoda obuhvaćenih područjem primjene osim prijenosnih računala, za koja će rok biti 40 mjeseci.

Dodatne informacije dostupne su ovdje - https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/komisija-pozdravlja-politicki-dogovor-o-jedinstvenom-punjacu-u-eu-u-2022-06-08_hr.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 09.06.2022.