Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Borba protiv izbjegavanja poreza na dobit pravnih osoba: Komisija predstavila prvi paket mjera za poreznu transparentnost

19.03.2015.

Danas je Europska komisija predstavila paket mjera za poreznu transparentnost kao dio svog ambicioznog programa borbe protiv izbjegavanja poreza na dobit pravnih osoba i štetne porezne konkurencije u EU-u. Time je označen početak novog razdoblja transparentnosti. Danas predstavljeni paket sadrži zakonodavni prijedlog o uvođenju automatske razmjene informacija o poreznim rješenjima među državama članicama i komunikaciju u kojoj se iznosi niz drugih inicijativa za promicanje programa porezne transparentnosti u EU-u.

Svi moramo pošteno plaćati svoj porez. To jednako vrijedi za multinacionalne kompanije kao i za sve ostale porezne obveznike. Prijedlogom o automatskoj razmjeni informacija koji danas predstavljamo omogućit ćemo poreznim tijelima da lakše otkriju pravne praznine ili dvostruko oporezivanje među državama članicama. U sljedećim mjesecima predložit ćemo konkretne mjere za borbu protiv pravnih praznina i preklapanja. Odlučni smo u namjeri da na vjerodostojan i pravedan način ono što smo obećali provedemo u djelo", izjavio je potpredsjednik Valdis Dombrovskis, zadužen za euro i socijalni dijalog.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Više nema tolerancije za poduzeća koja izbjegavaju pošteno plaćanje poreza i za porezne režime koji im to omogućuju. Moramo ponovno uspostaviti vezu između mjesta gdje poduzeća doista ostvaruju dobit i mjesta gdje ih se oporezuje. Za to je potrebna otvorena suradnja među državama članicama, a upravo se to želi postići paketom mjera za poreznu transparentnost koji danas predstavljamo."

Štetni učinak koji izbjegavanje poreza na dobit pravnih osoba ima na državne proračune članica EU-a procjenjuje se na više milijardi eura godišnje. Njime se također narušava poštena podjela opterećenja među poreznim obveznicima i pošteno tržišno natjecanje među poduzećima. Poduzeća iskorištavaju kompleksnost poreznih pravila i nedostatak suradnje među državama članicama za premještanje dobiti i plaćanje što manjih poreza. Stoga je jačanje transparentnosti i suradnje ključno za borbu protiv agresivnog poreznog planiranja i štetnih poreznih praksi.

Današnjim paketom za poreznu transparentnost želi se osigurati da državama članicama budu dostupne informacije koje su im potrebne da bi zaštitile svoje porezne osnovice i uspješno prepoznale poduzeća koja pokušavaju izbjeći pošteno plaćanje poreza.

Priopćenje za medije na svim službenim jezicima EU-a dostupno je ovdje. Dodatne informacije o današnjim tekstovima dostupne su i u informativnom članku na internetu. Najvažnije točke iz govora povjerenika Moscovicija dostupne su ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 18.03.2015.