Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Publikacija Europske komisije - Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda

23.01.2023.

‌Zanimljivu publikaciju za djecu osnovnoškolske dobi „Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda“ objavila je Europska komisija kako bi najmlađe korisnike interneta kroz mnogo zanimljivih, zabavnih i korisnih informacija naučila kako internet funkcionira i kako se njime koristiti na siguran način.

Ovu interaktivnu publikaciju osmislila je poljska zaklada Kosmos dla Dziewczynek (Svemir za djevojčice), a dostupna je na sva 24 službena jezika Europske unije, uključujući hrvatski.

Djeca mogu na jednostavan  način saznati kako kritično promišljati o strancima koje sretnu na internetu, prijevarama, lažnim vijestima i tvrdnjama osoba s interneta. Kroz niz zabavnih izazova na jednostavan način mogu usavršiti svoje internetske vještine.

Posebno poglavlje posvećeno je zamkama koje skriva svaki pametni telefon, uključujući mogućnost dobivanja sumnjivih poruka od nepoznatih osoba ili zlouporabe fotografija koje smo objavili na internetu, neprimjerenu komunikaciju na društvenim mrežama i neželjene troškove u aplikacijama, kao i provođenje previše vremena u pregledavanju sadržaja na internetu.

O dezinformacijama djeca mogu učiti uz zadatak u kojem među 4 neobične vijesti o životinjama trebaju pogoditi koja je istinita, a koje lažna.

U vodiču će također saznati kako napraviti sigurnu lozinku te što je digitalni otisak i kako ga smanjiti.

Publikaciju je moguće besplatno preuzeti u digitalnom obliku na internetskoj stranici Ureda za publikacije Europske unije.

Izvori: Ured za publikacije Europske unije i Agencija za elektroničke medije, 23.01.2023.