Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

NAJAVA: proslava Dana Europe 2023. u znaku Europske godine vještina

13.04.2023.

‌Dan Europe je dan europskog mira i jedinstva koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950., tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Schuman predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Njegova je ideja bila stvoriti europsko tijelo koje bi zajednički upravljalo proizvodnjom ugljena i čelika. Sporazum o osnivanju takvog tijela potpisan je manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Osim država članica, Dan Europe tradicionalno obilježavaju i institucije EU-a tako da će se Dan otvorenih vrata EU-a održati u Berlaymontu u subotu, 6. svibnja u Bruxellesu, Festival Dana Europe u utorak, 9. svibnja u Luxembourgu dok će Europski parlament dočekati posjetitelje u svojim prostorijama u Strasbourgu tijekom sljedećeg vikenda. Osim toga, posjetitelji će moći virtualno posjetiti institucije EU-a.

Program institucija Europske unije i zanimljiva online događanja bit će dostupna na međuinstitucijskoj platformi posvećenoj Danu Europe.

U Hrvatskoj proslavu Dana Europe za zainteresiranu javnost organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s partnerima kao što su Europski parlament u Hrvatskoj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditirana u Zagrebu, Hrvatska obrtnička komora i Udruženje obrtnika grada Zagreba te 4 obrtničke škole, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji (nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina), Agencija za mobilnost i programe EU te Institut za inovacije.

Godinu 2023. Europska unija proglasila je Europskom godinom vještina. Zato će se ove godine Dan Europe 9. svibnja 2023. obilježiti festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu u trajanju od 11 do 14 sati, uz osobiti fokus na novim izazovima s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi.

Program festivala vještina u Zagrebu dostupan je na internet stranici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Tom će prilikom veleposlanstva iz brojnih država članica EU-a predstaviti mogućnosti stručnog i akademskog obrazovanja u svojim državama, specifične industrije i obrte, dok će hrvatski obrtnici predstaviti svoje zanate, a strukovne škole ciljane i s tržištem rada kompatibilne programe. Posjetitelji će moći razgledati štandove država članica, upoznati se s obrtnicima i njihovim načinom rada te programom obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čiji će učenici prezentirati svoja znanja i vještine, informirati se o programima mobilnosti te sudjelovati u raznim aktivnostima. Paralelno će se u Kući Europe na Europskom trgu održavati radionice usmjerene na stjecanje digitalnih vještina.

Ove godine Hrvatska slavi i punih deset godina članstva u Europskoj uniji, što će također biti posebna tema ovogodišnje proslave Dana Europe.

Aktivnostima u Zagrebu pridružuju se u Tjednu Europe i informacijski centri Europe Direct u Hrvatskoj.

Izvori: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, 13.04.2023.