Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Smanjenje naknada za podatkovni roaming između zapadnog Balkana i EU-a

08.05.2023.

‌Od listopada ove godine naknade za podatkovni roaming između zapadnog Balkana i EU-a postat će pristupačnije. Naime, 38 telekomunikacijskih operatera iz EU-a i zapadnog Balkana složilo se da će podaci u roamingu između zapadnog Balkana i EU-a biti pristupačniji građanima i poduzećima u obje regije, u postupku koji podupiru Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Europska komisija. Taj je sporazum usklađen s Deklaracijom o roamingu potpisanom na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana u prosincu 2022. u Tirani.

Na taj će se način olakšati putovanje i povezivanje obiju regija, bez brige o računima te ojačati veze između susjednih zemalja.

Svojim dobrovoljnim dogovorom operatori su se obvezali znatno smanjiti jaz između naknada za roaming i domaćih naknada za korištenje podataka u oba smjera između EU-a i zapadnog Balkana. Maksimalne razine maloprodajnih cijena („gornje granice cijena”) za jedan gigabajt smanjit će se od listopada 2023. do 2028. kako slijedi:

  • 18 EUR od 1. listopada 2023.
  • 14 EUR od 2026. i
  • 9 EUR od 2028.

Predviđena su godišnja preispitivanja kako bi se procijenili učinci i sljedeći koraci.

Prije postizanja dogovora povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: „Nadovezujući se na uspjeh režima u roamingu kao kod kuće u EU-u i na zapadnom Balkanu, pozdravljam potpisivanje dobrovoljnog sporazuma između 38 telekomunikacijskih operatera. Snižavanje naknada za roaming između EU-a i zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i zapadnog Balkana. Predani smo tome da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo ubrzali stvarnu integraciju zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište.”

Očekuje se da će se uvođenjem gornjih granica cijena smanjiti cijene podatkovnih usluga u roamingu za potrošače koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Tim se ograničenjem cijena potiču i pojednostavnjuju poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene između EU-a i zapadnog Balkana, čime se jačaju veze između susjednih regija. Gospodarski subjekti trenutačno rade na stvaranju proizvoda s cijenama nižima od dogovorenih gornjih granica cijena, koje će biti dostupne za kupnju najširem mogućem broju potrošača.

Drugi telekomunikacijski operateri iz EU-a i zapadnog Balkana pozvani su da se pridruže inicijativi.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 08.05.2023.