Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Način plaćanja „kupi sada, plati poslije“ - upoznajte njegove prednosti, ali i rizike

12.05.2023.

‌S povećanjem internetske kupnje povećale su se i navike plaćanja putem interneta. Potrošači na raspolaganju imaju različite vrste internetskog plaćanja poput plaćanja:

 • debitnim i kreditnim karticama
 • bankovnim prijenosima
 • digitalnim novčanicima i
 • novijim platnim uslugama po načelu „kupi sada, plati kasnije“ kao što su Afterpay, Klarna, Scalapay i Paidy. Iako te platforme nude brz i jednostavan način plaćanja, važno je da potrošači pritom budu svjesni mogućih rizika.

Kupi sada, plati poslije

Sve više internetskih trgovina kao način plaćanja nudi mogućnost odgode - „kupi sada, plati poslije“. Takva opcija podrazumijeva da robu prvo zaprimite, a platite ju kasnije te stoga postaje sve popularniji način plaćanja.

Opcija „kupi sada, plati poslije“ vrsta je kratkoročnog potrošačkog kredita. Koristeći takav način plaćanja proizvod možete isprobati prije nego što odlučite želite li ga zadržati, a u slučaju povrata proizvoda, inače uplaćeni iznos se ne mora vratiti jer plaćanje zapravo još niti nije izvršeno.

„Kupi sada, plati poslije“ često ima sljedeće značajke:

 • bez dodatnih troškova za potrošače
 • jeftina kupnja
 • male prepreke za pristup - ne postoji prethodna procjena kreditne sposobnosti ili pojednostavljena procjena
 • brzina - plaćanje je gotovo uvijek trenutačno.

Primjer

Marija dodaje novu torbu u svoju internetsku košaricu za kupovinu. Nakon što odluči kupiti torbu, odlučila ju je platiti u tri mjesečne rate putem platforme i bez kamata. Marija nastavlja kupovati na internetu te kupuje i sunčane naočale, jer joj se čini kao da sada ima još nešto novca za potrošiti. Tri mjeseca kasnije mora platiti i torbu i sunčane naočale – u iznosu većem od onoga kojeg je prvobitno planirala potrošiti.

Razlikuje se od ostalih kupnji na rate

Način plaćanja „kupi sada, plati poslije“ ima nekoliko posebnosti u usporedbi s tradicionalnim sredstvima potrošačkog kredita.

Funkcionira na sljedeći način: u trenutku kupnje, platforma koja nudi takvu platnu uslugu odmah trgovcu plaća punu cijenu proizvoda, pritom naplaćujući proviziju. To platformi omogućuje da zaradi proviziju, a trgovcima da prošire svoju prodaju. Međutim, prednost je što potrošači mogu raspodijeliti plaćanje na više rata bez kamata. Pritom potrošači nisu podvrgnuti provjerama svoje kreditne  sposobnosti.

Plaćanje po načelu „kupi sada, plati poslije“ stoga nudi iznimno jednostavan i brz pristup financiranju te mu raste popularnost među potrošačima - pogotovo među mlađom populacijom koja je upoznata s digitalnim plaćanjima i možda još nema stalne prihode. Opcija „kupi sada, plati poslije“ stoga može biti alternativa tradicionalnom potrošačkom kreditiranju koje za mnoge mlade ljude nije dostupno.

Ovakvu platnu uslugu nudi nekoliko platformi, kao što su:

 • švedska Klarna,
 • australski Afterpay,
 • talijanski Scalapay i
 • japanski Paidy.

Svako poduzeće ima vlastite uvjete poslovanja, ali platforme općenito posluju u skladu sa sličnim postupcima nudeći raspored otplate s nultom kamatom za razne kupnje.

„Kupi sada, plati poslije“ i potencijalni rizici

Opcija „kupi sada, plati poslije“ namijenjena je olakšavanju internetskog plaćanja, ali je zapravo i vrsta kredita. Stoga je važno razmotriti i neke od rizika toga načina plaćanja:

 • Lako je izgubiti kontrolu praćenja svojih troškova pod pritiskom intenzivnog oglašavanja. Izbjegavajte impulzivnu kupnju, odnosno kupnju stvari koje vam zaista nisu potrebne.
 • Platforme koje nude platnu uslugu „kupi sada, plati poslije“ dodaju treću stranu u odnos između kupca i prodavatelja, što može otežati postupak dobivanja povrata ako proizvodi ne stignu ili su neispravni.
 • Trenutačni nedostatak propisa u vezi s ovim relativno novim načinom plaćanja znači da se problemi mogu pojaviti prije i nakon kupnje, posebno ako predugovorne informacije nisu dovoljno transparentne.
 • Kazne koje se primjenjuju u slučaju neplaćanja ili kašnjenja u obročnoj otplati općenito su visoke. Time se može znatno povećati konačni iznos koji treba platiti.
 • Ako platnu uslugu nudi banka ili financijski posrednik pod nadzorom sektorskih tijela, potrošači su zaštićeni strožim pravilima (konkretnije: pravilima o transparentnosti bankovnih transakcija). Prema ovom scenariju potrošači imaju pravo dobiti točne, jasne i sveobuhvatne informacije koje im pomažu razumjeti značajke i rizike ugovora. Time se također pojednostavljuje usporedba predmetne usluge s drugim platnim uslugama u smislu gospodarskih uvjeta, naknada i kamata koje se plaćaju u slučaju kašnjenja, prava odustajanja i dostupnih sredstava izvansudske zaštite.

Savjeti potrošačima

 • Suzdržite se od kupnje, ako je opcija „kupi sada, plati poslije“ jedini način na koji si možete priuštiti to što želite kupiti. Odgovorno kupovanje sprječava prezaduženost, a ujedno je bolje i za okoliš.
 • Budite oprezni prilikom obustave plaćanja: kazne se mogu naplatiti bez vašeg prethodnog pristanka.
 • Provjerite jeste li pročitali i „sitna slova“ uvjeta platne usluge „kupi sada, plati poslije“ prije nego što se odlučite za nju.
 • Ne podcjenjujte psihološki aspekt ovakvog načina plaćanja. Vjerojatno se osjećate kao da trošite manje, ali u konačnici možete potrošiti više.

Izvor: Mreža Europskih potrošačkih centara,12.05.2023.