Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Javno savjetovanje o čimbenicima koji regije mogu učiniti privlačnijim za mlade ljude

02.08.2023.

‌Slobodno kretanje, jedno od temeljnih prava građana EU-a, godinama je olakšavalo radnu i obrazovnu mobilnost unutar EU-a. Međutim, u nekim je regijama ta sloboda dovela do značajne stope vanjske migracije njihovih građana, od kojih svaki ima različite razloge za svoj odlazak. To je dovelo do toga da su neke regije zarobljene u razvojnoj stagnaciji.

Ovaj trend posebno je vidljiv među mladima (15 - 29 godina). Iz tog razloga, Europska komisija istražuje koja bi rješenja mogla primijeniti regije koje se suočavaju s izgledima da budu zarobljene u razvojnoj stagnaciji zbog visokih stopa vanjske migracije među mladim odraslim stanovništvom.

Europska komisija stoga do kraja rujna 2023. provodi javno savjetovanje i poziva sve (mlade) Europljane za mišljenje o određenim čimbenicima koji regije mogu učiniti privlačnijim za mlade ljude.

Upitnik je dostupan na poveznici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Youth4EURegions?fbclid=IwAR3LJbOzlUcw5YhQ8OJsWis_Va_Lo8gi9a_8VIx6W98PvBLdJiXT4g9JEo0 te omogućava da konačne preporuke za politiku ovog projekta oblikuju upravo ljudi i organizacije koji su u središtu ovog trenda.

Izvor: Europe Direct Rijeka, 02.08.2023.