Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Erasmus+: odabrano 159 projekata za modernizaciju visokog obrazovanja u svijetu

10.08.2023.

‌Europska komisija odabrala je 159 projekata koji će se financirati u okviru aktivnosti „jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju” programa Erasmus+, kojom se podupire modernizacija i kvaliteta visokog obrazovanja u zemljama diljem svijeta. Ti projekti doprinijet će općem cilju jačanja međunarodne suradnje u području visokog obrazovanja, poboljšanja obrazovnih sustava i unapređenja rasta i blagostanja u svijetu.

Među odabranim organizacijama nalazi se pet hrvatskih ustanova iz područja visokog obrazovanja koje sudjeluju kao partneri na projektu (Sveučilište u Zagrebu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, RIT Croatia, Sveučilište u Splitu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje) te jedna, Sveučilište u Dubrovniku, kao koordinator projekta.

U okviru projekata odabranih ove godine 2500 dionika u području visokog obrazovanja iz gotovo 130 zemalja (uključujući države članice EU-a) surađivat će na modernizaciji i internacionalizaciji visokog obrazovanja. Ukupan proračun za 2023. od 115,3 milijuna eura iskoristit će se, primjerice, za profesionalizaciju nastave matematike u središnjoj Africi, sveučilišni studij prava u području ravnopravnosti i jednakosti za ranjive skupine u Latinskoj Americi, studijske programe za održivo plavo gospodarstvo na južnom Sredozemlju i programe za poticanje korjenitih promjena u zdravstvenom obrazovanju u jugoistočnoj Aziji.

EU je ove godine izdvojio i dodatnih 5 milijuna eura za Ukrajinu radi financiranja opsežnog projekta u okviru programa Erasmus+. U sklopu tog projekta pod nazivom „DigiUni”, koji će trajati četiri godine, kreirat će se digitalna platforma za ukrajinska sveučilišta, koja će posebno koristiti studentima koji su morali pobjeći iz zemlje ili su interno raseljeni. Studentima upisanima na ukrajinska visoka učilišta omogućit će da nastave obrazovanje na ukrajinskom jeziku i prema ukrajinskom kurikulumu.

Inicijativa za jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju u okviru programa Erasmus+ dio je aktivnosti kojima se potiče razmjena studenata i osoblja i podupire suradnja u području obrazovanja između Europe i ostatka svijeta.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Izvori: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, 10.08.2023.