Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Više od 36 000 mladih Europljana besplatno će putovati Europom u okviru inicijative DiscoverEU

09.01.2024.

‌Više od 36 000 18-godišnjih Europljana dobit će besplatnu propusnicu za istraživanje raznolikosti Europe, upoznavanje njezine kulturne baštine i povijesti te povezivanje s ljudima s cijelog kontinenta. To je omogućila inicijativa DiscoverEU koja se financira u okviru programa Erasmus+.

Uspješni kandidati koji su se prijavili u listopadu 2023. danas će primiti potvrde. Uglavnom će putovati željeznicom od ožujka 2024. do svibnja 2025.

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: „DiscoverEU jedinstvena je prilika za nevjerojatno putovanje diljem Europe, pri čemu svaki grad stvara nove odnose i naglašava višedimenzionalnu ljepotu Europe. Za sve mlade osobe koje sudjeluju u tom iznimnom putovanju: neka svaka lokacija upotpuni vašu perspektivu, svaka interakcija obogati vaš duh i svaki susret ostane u trajnom pamćenju!

Ovaj krug prijava bio je otvoren za mlade rođene od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2005. iz država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Erasmus+. U ovom se krugu prijavilo ukupno 144 038 mladih. DiscoverEU uključuje i dimenziju učenja, s informativnim osposobljavanjem prije odlaska ili susretima diljem Europe. Mladi sudionici mogu se pridružiti službenoj Facebook grupi za povezivanje sa zajednicom DiscoverEU.

Više informacija o inicijativi DiscoverEU i brojkama po zemljama dostupno je u informativnom članku.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 09.01.2024.