Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Pokrenuta kampanja za europske izbore 2024.: Iskoristi svoj glas!

15.03.2024.

‌Europski parlament i Europska komisija pozivaju građane na sudjelovanje na europskim izborima koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2024. Kroz svoj glas, pojedinci imaju mogućnost utjecati na odabir zastupnika u Europskom parlamentu te oblikovanje politika Europske komisije na širok spektar tema poput okoliša, sigurnosti, migracija i gospodarstva.

Građani EU-a imaju pravo glasati u svojoj zemlji porijekla, iz inozemstva ili u državi članici u kojoj žive. Izbori za Europski parlament održat će se u razdoblju od 6. do 9. lipnja 2024. u svim državama članicama EU-a, a u Hrvatskoj će građani biti pozvani na birališta u nedjelju 9. lipnja 2024. Hrvatski će građani birati 12 zastupnika od ukupno 720 u novom sazivu Europskog parlamenta.

Europska unija se suočava s globalnim izazovima u sve složenijem, nestabilnijem i međusobno povezanom svjetskom okruženju, što naglašava važnost aktivnog sudjelovanja na izborima kako bi se podržale europske vrijednosti i ojačali demokratski procesi unutar EU-a. Osim toga, europske vrijednosti, poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije i ravnopravnosti, utkane su u programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, koji potiču stjecanje novih znanja i vještina te suradnju i solidarnost, promičući tako temelje europskog identiteta.

U svrhu informiranja građana o europskim izborima pokrenute su digitalne platforme Zajednoza.eu i Iskoristi svoj glas koje povezuju korisnike na lokalnoj i europskoj razini te donose sve relevantne informacije o izborima s ciljem poticanja aktivnog građanstva i interesa za javne politike.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, 15.03.2024.