Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Komisija poboljšava kvalitetu pripravništva u EU-u

21.03.2024.

‌Kvalitetna pripravništva mladima mogu pomoći da steknu praktično radno iskustvo, nove vještine i u konačnici pronađu kvalitetan posao. Poslodavcima su prilika za privlačenje, osposobljavanje i zadržavanje talenata. Kvalitetno pripravništvo iziskuje pravedne i transparentne radne uvjete te odgovarajući obrazovni sadržaj. U kvalitativnom okviru EU-a za pripravništvo iz 2014. utvrđeno je 21 načelo za uvjete učenja i rada visoke kvalitete. Međutim, evaluacija Komisije iz 2023. pokazala je da ima prostora za napredak, a i Konferencija o budućnosti Europe i Europski parlament pozvali su Komisiju da poboljša kvalitetu pripravništva.

Europska komisija danas po tom pitanju predlaže poboljšanje radnih uvjeta pripravnika, a to se, među ostalim, odnosi na plaću, uključivost i kvalitetu pripravništva u EU-u. Inicijativa obuhvaća:

  • prijedlog direktive o poboljšanju i provedbi radnih uvjeta pripravnika i sprečavanju lažnog prikazivanja radnih odnosa kao pripravništva i
  • prijedlog revizije Preporuke Vijeća iz 2014. o kvalitativnom okviru za pripravništvo kako bi se riješila pitanja kvalitete i uključivosti, kao što su pravedna plaća i socijalna zaštita.

Na temelju najnovijih dostupnih pouzdanih podataka procjenjuje se da je 2019. u EU-u bio 3,1 milijun pripravnika. Otprilike polovina svih pripravnika (1,6 milijuna) odrađivalo je plaćeno pripravništvo.

Jačanje prava pripravnika
Prijedlog direktive pomoći će državama članicama da poboljšaju i provedu kvalitetne radne uvjete pripravnika te da sprečavaju lažno prikazivanje radnih odnosa kao pripravništva.

Glavni elementi prijedloga direktive obuhvaćaju:

  • načelo nediskriminacije, kojim se osiguravaju jednaki radni uvjeti pripravnika i redovitih zaposlenika, uključujući plaću, osim ako je razlika opravdana objektivnim razlozima, kao što su različiti zadaci, manja odgovornost, intenzitet rada ili zahtjevnost učenja i osposobljavanja
  • sprečavanje lažnog prikazivanja radnih odnosa kao pripravništva provođenjem kontrola i inspekcija, pri čemu države članice kao jedan od aspekata za procjenu koriste trajanje te od poduzeća zahtijevaju informacije o broju pripravnika, njihovim radnim uvjetima i trajanju pripravništva
  • mogućnost da predstavnici radnika predstavljaju pripravnike kako bi zaštitili njihova prava
  • obvezu država članica da pripravnicima omoguće kanale za prijavljivanje povreda pravila i loših radnih uvjeta.

Pravednija i uključivija pripravništva
Pojačana Preporuka Vijeća primjenjuje se na sve pripravnike bez obzira na njihov radni status, uključujući pripravništva koja su dio kurikuluma formalnog obrazovanja i osposobljavanja te ona potrebna za pristup određenim zanimanjima.

Glavni elementi revidirane Preporuke Vijeća obuhvaćaju:

  • pravednu plaću pripravnika
  • primjerenu socijalnu zaštitu pripravnika, uključujući odgovarajuću pokrivenost prema nacionalnom zakonodavstvu države članice
  • imenovanje mentora koji će pripravnicima pružati ciljanu potporu i savjete
  • promicanje jednake pristupačnosti pripravništva za osobe u ranjivom položaju i osiguravanje pristupačnosti radnih mjesta za pripravnike s invaliditetom
  • mogućnost hibridnog rada i rada na daljinu osiguravanjem potrebne opreme pripravnicima
  • povećanje zapošljivosti dodatnim profesionalnim usmjeravanjem i poticajima pružateljima pripravništva da pripravnicima nakon pripravništva ponude redovno radno mjesto.

Ti su novi elementi dodatak već navedenome u Preporuci o kvalitativnom okviru za pripravništvo iz 2014., kao što su jasni oglasi za slobodna radna mjesta, pisani ugovor prije početka pripravništva u kojem se utvrđuju uvjeti, osiguravanje da pripravništvo ne traje predugo ili da se ne ponavlja te da je učenje temeljni dio pripravništva, jamčenje zdravstvenih i sigurnosnih aspekata te promicanje kasnijeg priznavanja pripravništva.

Sljedeći koraci
Europski parlament i države članice raspravljat će o Komisijinom prijedlogu direktive. Nakon što suzakonodavci donesu Direktivu, države članice imat će dvije godine da je uključe u nacionalno pravo.

Preporuka Vijeća podnijet će se Vijeću na razmatranje i donošenje. Nakon toga Komisija će podupirati države članice u provedbi Preporuke i pozvati ih da dostave ažurirane informacije o nacionalnim inicijativama, reformama, uspješnim praksama i statističkim podacima.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 21.03.2024.