Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Dan Europe 2024. - aktivnosti i događanja diljem Hrvatske

06.05.2024.

Danom Europe kojega svake godine obilježavamo 9. svibnja slavi se europski mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ iz 1950. kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Ove ćemo godine europski tjedan dočekati posebno svečano jer upravo ovog svibnja slavimo najveće proširenje u povijesti, 20. rođendan Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije u Europskoj uniji.

Ovogodišnji Dan Europe proteći će i uz slogan Europskog parlamenta „Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost.“ jer točno mjesec dana kasnije građanke i građani Europske unije izlaze na birališta: europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024. Europski izbori održavaju se svakih pet godina, a na njima građanke i građani Unije izravno biraju predstavnike koji će zastupati njihove interese u Europskom parlamentu. Na izborima 2024. bira se ukupno 720 zastupnika, 15 više nego na prošlim izborima, od čega Hrvatska ima 12 zastupnika.

Program događanja tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna od 6. svibnja do 10. svibnja 2024. dostupan je ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 06.05.2024.