Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Rujanski paket o povredama propisa: Komisija djeluje radi potpune, pravilne i pravovremene provedbe zakonodavstva EU-a na korist građana i poduzeća

‌Kako bi građanima i poduzećima omogućila uživanje u svim prednostima koje donosi unutarnje tržište, Europska komisija neprestano surađuje s državama članicama i po potrebi pokreće postupke zbog povrede propisa protiv država članica koje ne poštuju europsko zakonodavstvo. U okviru svog mjesečnog paketa odluka o povredi propisa Europska komisija odlučila tri države članice uputiti Sudu Europske unije: Maltu u području zaštite okoliša te Njemačku i Litvu u području mobilnosti i prometa. Osim toga, Komisija će poslati trinaest obrazloženih mišljenja sljedećim državama članicama (njih jedanaest): Austriji, Cipru, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Španjolskoj. Podsjetimo, Europska komisija pokrenula je 23. rujna 2015. četrdeset postupaka zbog povrede propisa protiv više država članica u nastojanju da poboljša funkcioniranje europskog sustava azila.

Objavljeno je i priopćenje za medije. Sažetak najvažnijih odluka i podaci za kontakt s nadležnim glasnogovornicima dostupni su u informativnom članku te u priopćenjima za medije koja se odnose na Maltu, Njemačku i Litvu. Dostupan je i članak u kojem se općenito objašnjava postupak zbog povrede europskog zakonodavstva.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 24.09.2015.