Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Kolegij povjerenika raspravlja o prijedlogu jednostavnije razmjene kaznene evidencije državljana trećih zemalja u EU-u putem Europskog informacijskog sustava kaznene evidencije (ECRIS)

‌Kolegij povjerenika danas će raspravljati o jednom od ključnih djelovanja najavljenih u Programu sigurnosti. Europski informacijski sustav kaznene evidencije (ECRIS) nadogradit će se radi jednostavnije razmjene kaznene evidencije državljana trećih zemalja. Sustav ECRIS, uspostavljen 2012., nacionalnim pravosudnim tijelima omogućuje da za potrebe sudskih postupaka ili kaznenih istraga dobiju informacije o prethodnim kaznenim osudama u drugim državama članicama. To omogućuje brzu i učinkovitu razmjenu informacija među nacionalnim tijelima te pridonosi uspješnijoj borbi protiv prekograničnog kriminala i terorizma te njihovu sprečavanju. Države članice putem sustava ECRIS godišnje razmijene približno 288 000 zahtjeva za dostavu informacija o prethodnim kaznenim osudama diljem EU-a. ECRIS treba u potpunosti iskoristiti radi što boljeg odgovora na rastuće terorističke prijetnje koje zahtijevaju poboljšanu prekograničnu suradnju kako bi se zajamčila sigurnost građana. U 15.30 u prostoriji za medije Europskog parlamenta u Strasbourgu održat će se konferencija za medije.

Konferenciju je moguće uživo pratiti ovdje. Nakon sastanka Kolegija bit će objavljeni priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 19.01.2016.