Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

E-trgovina: nove smjernice Komisije o okončanju neopravdanog geografskog blokiranja i pristupačnijoj prekograničnoj dostavi paketa

25.09.2018.

‌Komisija je danas objavila ažurirane smjernice o okončavanju neopravdanog geografskog blokiranja kako bi državama članicama i poduzećima koja se bave e-trgovinom olakšala prilagodbu novim pravilima koja 3. prosinca 2018. stupaju na snagu u cijelom EU-u. Pravila o sprječavanju neopravdanog geografskog blokiranja dopuna su brojnim drugim mjerama koje je Komisija iznijela 2016. radi jačanja e-trgovine u Europi (vidi informativni članak). Tim mjerama Komisija želi potrošačima i poduzećima omogućiti jednostavniju i pouzdaniju kupnju i prodaju proizvoda i usluga putem interneta.

Objavljen je novi dokument s najčešćim pitanjima. Komisija je danas ispunila i obećanje o pristupačnijoj dostavi paketa u EU-u. Ove je godine na snagu stupila nova Uredba o uslugama prekogranične dostave paketa (vidi priopćenje za medije i memorandum), a Komisija sada provedbenim aktom olakšava pravilnu primjenu tih pravila u državama članicama. Oba su dokumenta objavljena uoči sastanka europskih ministara konkurentnosti 27. rujna 2018., na kojem će se razgovarati i o statusu inicijativa o e-trgovini na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 25.09.2018.