Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Poziv na prezentaciju "Brexit: važnost za gospodarstvo i kako se pripremiti"

03.05.2019.

Hrvatska gospodarska komora ‌poziva na prezentaciju "Brexit: važnost za gospodarstvo i kako se pripremiti" koja će se održati u srijedu, 08.05.2019. u 15 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Rooseveltov trg 2., a koju će u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj održati glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier.

On je najviše rangirani dužnosnik EU u čijem djelokrugu su sami pregovori s Ujedinjenim Kraljevstvom oko izlaska iz Unije, što jamči da će tijekom prezentacije biti podijeljene brojne bitne informacije iz dosadašnjeg tijeka pregovora kao i okvir unutar kojega će se odvijati preostali dio pregovora.

Pored prvorazrednog političkog, Brexit kao proces zasigurno nosi sa sobom i iznimne gospodarske učinke i na gospodarstva država članica, ali i na pojedinačne tvrtke, odnosno poslovne zajednice, socijalne partnere i ostale dionike koji više ili manje aktivno sudjeluju u gospodarskoj suradnji s Ujedinjenim Kraljevstvom.

S ciljem što kvalitetnije pripreme, Europska komisija u sinergiji s državama članicama kontinuirano provodi konkretne pripremne mjere kako bi se izbjegli odnosno umanjili negativni gospodarski učinci samog Brexita. Barnierova će prezentacija dati jasan uvid u do sada provedene aktivnosti ali i informarati o tome što poslovna zajednica može i treba učiniti ,odnosno kako se svi uključeni mogu najbolje pripremiti za sve eventualne scenarije.

Michel Barnier je tijekom svoje profesionalne karijere obnašao niz najviših dužnosti, kao ministar francuske vlade ali i kao povjerenik Europske komisije dok se na dužnosti glavnog pregovarača za Brexit nalazi od prosinca 2016. godine.

Hrvatska gospodarska komora stoga poziva na besplatnu prezentaciju i na aktivnu raspravu na njenu kraju.

Prijave su moguće do zaključno 07.05.2019., a prijavni obrazac i program prezentacije su dostupni ovdje.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora, 03.05.2019.