Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Od 01.07.2019. puna primjena eRačuna u javnoj nabavi

02.07.2019.

‌Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koji zbog ubrzavanja poslovnih postupaka, digitalizacije procesa i ukidanja papirnatog poslovanja, predviđa značajne uštede, usvojen je u listopadu prošle godine.

Zakonom je od početka prosinca prošle godine prvo uvedena obveza zaprimanja eRačuna u postupcima javne nabave, a od danas, 01.07.2019., obvezno je i izdavanje elektroničkih računa po sklopljenim ugovorima o javnoj nabavi.

Tako obveznici javne nabave više ne smiju primati, a njihovi im dobavljači izabrani u tom postupku više ne smiju izdavati račune na papiru već svi računi u postupku javne nabave moraju biti elektronički računi.

Elektronički račun ili eRačun je račun koji je izdan, poslan i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu.

Po sadržaju eRačun je istovjetan papirnatom računu i sadrži sve obvezne stavke propisane važećim zakonskim propisima.

Svi računi razmijenjeni u javnoj nabavi moraju biti poslani i zaprimljeni putem nacionalne centralne platforme za razmjenu eRačuna, dakle ne e-poštom ili na neki drugi način.

Prema procijeni, uspostavom cjelovitog procesa elektroničke javne nabave, očekuje se ostvarenje ušteda od 6 do 13 posto. S obzirom na volumen ukupne javne nabave, koja iznosi od 44 milijarde kuna, ušteda se procjenjuje na više od dvije milijarde kuna te će se i na taj način javnim naručiteljima, ali i njihovim dobavljačima omogućiti dodatne uštede.

Za sva pitanja i objašnjenja obratite se na adresu elektroničke pošte: e-poslovanje@mingo.hr.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 01.07.2019.