Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Uspostavljen sustav START za elektroničko pokretanje poslovanja

02.12.2019.

‌START, novi servis Vlade RH, omogućuje građanima elektroničko pokretanje poslovanja iz vlastitog doma, 24 sata dnevno, kroz jedan elektronički postupak i u roku od svega nekoliko radnih dana.

START je informacijski sustav koji korisnicima, građanima RH, omogućuje jednostavno i brzo pokretanje poslovanja za d.o.o., j.d.o.o. i obrt, elektroničkim putem. Prednost sustava START je uspostava jedne točke za komunikaciju i razmjenu podataka, prikupljanje podataka po načelu „samo jednom“ i njihova automatska razmjena između institucija i banaka, koncept jednog e-obrasca koji korisniku omogućava samostalnost bez potrebe uključivanja posrednika u obliku javnog bilježnika te stalnu informiranost korisnika o statusu zahtjeva, što u konačnici dovodi do znatnog smanjenja troška i vremena pokretanja poslovanja.


Korisnik STARTA sam kreira svoju uslugu, birajući uz obvezne prijave:

  • upis društva u sudski registar i Registar poslovnih subjekata ili
  • upis obrta u Obrtni registar i registar poreznih obveznika.

opcionalne prijave:

  • upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja,
  • predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u odabranoj banci,
  • registraciju u sustav HZMO-a.


Za uplatu sudskih i upravnih pristojbi te temeljnog kapitala korisniku je u sustavu omogućeno elektroničko plaćanje karticama.

Jedan od preduvjeta za korištenje sustava je posjedovanje vjerodajnice visoke razine sigurnosti – FinaCertRDC certifikat na QSCD kripto uređaju ili Elektronička osobna iskaznica (eOI) za potrebe identifikacije i autentifikacije korisnika te elektronički potpis za potrebe potpisivanja elektroničke dokumentacije za društva.

U narednom razdoblju sustav će se nastaviti širiti novim funkcionalnostima te omogućiti pokretanje poslovanje stranim državljanima, omogućiti promjene za postojeća društva i obrte te druge usluge za poduzetnike i obrtnike.

Nositelj uspostave sustava START je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sustav je operativno uspostavila Financijska agencija, koja će pružati i podršku korisnicima usluga.

Ulaz u sustav START dostupan je putem linka: start.gov.hr.

Dodatne informacije o sustavu START, kao i kratki vodič za njegovo korištenje dostupni su ovdje.

Izvor: Fina i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 02.12.2019.