Skočite na glavni sadržaj
Centar unutarnjeg tržišta EU - Logo

Rijeka i Galway (Irska) Europske prijestolnice kulture 2020.

08.01.2020.

‌S 1. siječnjem 2020. hrvatska Rijeka i irski Galway na godinu dana preuzimaju titulu europskih prijestolnica kulture.

"Rijeka i Galway će zahvaljujući tituli europskih prijestolnica kulture moći u potpunosti iskoristiti potencijal kulture da obogate naše živote i zajednice." izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

"Promicanje kulture kao ključnog elementa našeg načina života ima brojne pozitivne učinke na društvo u pogledu socijalne uključenosti, integracije i gospodarskog rasta. Omogućuje ljudima da steknu nova iskustva i vještine te sudjeluju u razvoju društava kako bi postala poštenija i uključivija. Želim im uspjeh u tom pothvatu."

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, pozdravila je najavu i izjavila: "Inicijativa europskih prijestolnica kulture stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u promicanju vrijednosti na kojima se temelji Europska unija: raznolikosti, poštovanja, tolerancije i otvorenosti. Uspješna prijestolnica kulture uključiva je i važna svojim građanima. Otvorena je svijetu te pokazuje spremnost Unije da promiče kulturu kao pokretač mira i uzajamnog razumijevanja diljem svijeta, pri čemu svojoj regiji donosi dugotrajne socioekonomske koristi. Radujem se posjetu Rijeci i Galwayu te im želim svaki uspjeh u 2020. Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu."

Priopćenje za medije i dodatne informacije dostupne su ovdje.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 08.01.2020.